Forside / Nyheder / Ulla Tørnæs er vild med JuleKaravanen
Artikel

Ulla Tørnæs er vild med JuleKaravanen

08.12.2017

Af Malene Aadal Bo

ulla-tornaes-med-julekaravanen-pa-askov-malt-skole-i-vejen-foto-malene-aadal-bo-680x453.jpg
Foto : Malene Aadal Bo

Som noget helt særligt var udviklingsminister Ulla Tørnæs med, da Oxfam Danmarks JuleKaravane forleden besøgte Askov-Malt Skole i Vejen.

"Jeg er vildt imponeret," lød det fra en glad udviklingsminister Ulla Tørnæs, som netop havde sagt farvel til de sidste af de elever, der lige skulle nå at hilse på. Ministeren og eleverne havde sammen brugt formiddagen i Burkina Fasos tegn. Først havde en lille håndfuld elever fortalt ministeren om, hvordan de har arbejdet med undervisningsmaterialet til årets U-landskalender, og siden var hun med, da det meste af skolen fik besøg af JuleKaravanen, som er arrangeret af Oxfam Danmark som et supplement til undervisningsmaterialet.

"Jeg er imponeret over den måde, skolens lærere og de frivillige fra Oxfam Danmark via JuleKaravanen fortæller historien om Burkina Faso til børnene. Og jeg er glad og imponeret over at se, hvor interesserede og engagerede børnene er," sagde ministeren. Hun kastede sig gerne ud i at danse sammen med børnene under oplægget, og hun var med eleverne rundt i den efterfølgende basar, hvor de kunne røre ved nyplukket bomuld, dufte til krydderier, prøve en skoleuniform og spille på musikinstrumenter, som JuleKaravanen havde hjembragt fra Burkina Faso.

JuleKaravanen besøger i alt 61 skoler over hele landet frem til jul. På Askov-Malt Skole kom ministeren med for at bakke op om Børnenes U-landskalender og for at understrege, hvor vigtigt hun mener det er, at danske skolebørn får indsigt og forståelse for børns hverdag og vilkår i andre dele af verden.

"Derfor har det gjort stort indtryk i dag at se, at det virker - at børnene på ret kort tid får rigtig meget viden om, hvordan levevilkårene er i Burkina Faso. Især glæder det mig at høre børnene sige, at de synes de bør og kan bidrage til, at børn i Burkina Faso får bedre muligheder," siger Ulla Tørnæs.

Nu ved vi, hvorfor det er sådan

Mads K. Gregersen og Astrid H. Klitgaard fra 4.B på Askov-Malt Skole er enige med ministeren i, at det er en god ting at lære noget om, hvordan børn i andre lande bor og lever. Det er f.eks. sjovt at prøve at lære de sange, som børn i Burkina Faso synger sammen med deres familie. Og godt at man lærer nogle gode lege - som den sjippeleg, man kan se i en af videoerne om børnene i Burkina Faso, og som Mads og Astrid skal prøve i næste uge.

"Nu ved vi også, hvorfor ting er på en bestemt måde, så hvis vi rejser dertil en dag, og ser noget, som er helt anderledes, så synes vi ikke bare, at det er mærkeligt. Så ved vi måske, hvorfor det er sådan," siger Mads.

Mads og Astrid var blandt de børn, som blev bedt om at fortælle udviklingsministeren om deres arbejde med U-landskalenderen. De var ret nervøse, men mest af alt synes de, det var sjovt at møde hende.
"Hun var sød," siger de og gentager en af de historier Ulla Tørnæs fortalte dem: at sidste gang hun var i Burkina Faso flere gange oplevede at få en gave. "Og meget ofte var det en spillevende ged eller en sprællevende høne" som hun så måtte tage med sig i bilen, når de kørte videre. "Det var ret skørt at tænke på," griner Mads.

På lærerværelset sidder Bibi Hynkemejer Hansen og sunder sig oven på formiddagens besøg. "Det har været fantastisk," siger hun, da hun bliver spurgt om JuleKaravanens oplæg.
"Vi vil gerne give eleverne mulighed for at se lidt ud over deres egen hverdag og give dem en forståelse for, at verden består af mange forskellige mennesker, som skal være her sammen. Det gør U-landskalendermaterialet og JuleKaravanen på en rigtig god måde," slutter hun.

JuleKaravanen

JuleKaravanen er en del af Børnenes U-landskalender, som er et samarbejde mellem Danida, DR og en udviklingsorganisation – i år er det Oxfam Danmark. U-landskalenderen består af flere ting, der involverer danske børn på forskellige måder: Den traditionsrige lågekalender, en række film på DR Ramasjang og Ultra samt et stort undervisningsmateriale, som over 100.000 børn bruger i skolen.

Karavanen består af en gruppe unge frivillige, som i år er rejst til Burkina Faso i Vestafrika og har mødt de børn, der optræder i materialet. Frem til jul besøger de 60 skoler i Danmark og fortæller om deres oplevelser.

Oxfam Danmark står for JuleKaravanen, og overskuddet fra salget af lågekalenderen går til et nyt Oxfam Danmarks projekt i Burkina Faso. Projektet handler om at hjælpe nogle af de børn, der i dag arbejder i landets guldminer i stedet for at gå i skole. De skal have en god uddannelse, som kan hjælpe dem væk fra det farlige arbejde i minerne og give dem en vej ud af fattigdommen.

Oxfam Danmark arbejder i forvejen tæt sammen med de danske folkeskoler via undervisningsmaterialet LæseRaketten og hjemmesiden heleverdeniskole.dk