Forside / Nyheder / Vores halvgamle overskudsvacciner redder ikke verden fra en global pandemi
Artikel

Vores halvgamle overskudsvacciner redder ikke verden fra en global pandemi

15.06.2021

Af Trine Pertou Mach, politisk chef

Oxfam-aktion i forbindelse med G7-mødet i sidste uge, hvor vi var med til at sætte spørgsmålet om vacciner på dagsordenen
Oxfam-aktion i forbindelse med G7-mødet i sidste uge, hvor vi var med til at sætte spørgsmålet om vacciner på dagsordenen
Foto : Andi Aitchison, Oxfam

Der er brug for en helt ny tilgang, hvis vi nogensinde skal bekæmpe coronapandemien for alvor - og vi har brug for din hjælp, skriver politisk chef Trine Pertou Mach i dette indlæg

Måske er du en af de godt 6.000 danskere, der indtil videre har skrevet under på en opfordring til politikerne om at ophæve patenterne på coronavaccinen? I Oxfam Danmark arbejder vi utrætteligt på at få det til at ske. Og almindelige menneskers underskrifter gør virkelig en forskel – måske mere, end du lige går rundt og tror.

 Oxfam Danmark er nemlig en del af det globale initiativ People’s Vaccine Alliance. Tilsammen har vi samlet mere end 2,7 millioner underskrifter ind fra almindelige mennesker verden over. Og i sidste uge blev de afleveret til WTO, hvor det vigtige spørgsmål om patenter bliver håndteret. Ifølge organisationens talsmand gjorde det indtryk:

”I WTO er vi nødt til at være opmærksomme på borgernes holdninger og bekymringer, når det kommer til handelsspørgsmål, der kan påvirke dem direkte,” sagde han – og understregede, at vores rolle er fuldstændig afgørende, når der skal findes bæredygtige løsninger på hele coronakrisen.

AFGØRENDE MØDER

Samtidig var patent-spørgsmålet på dagsordenen til G7-mødet, og derfor holdt vores franske Oxfam-kollegaer på forhånd møde med Frankrigs præsident Macron om emnet. Den slags møder kommer i stand, fordi politikerne ved, at vi har stor folkelig opbakning – blandt andet fra folk som dig, der har skrevet under.

I denne uge stemte Europa-Parlamentet desuden for, at patenterne skal ophæves for at komme pandemien til livs. For nogle uger siden var det USA’s præsident Biden, der kom med en lignende udmelding. Og mange andre beslutningstagere, nobelpristagere og andre indflydelsesrige mennesker har gjort det samme.

Alt i alt har debatten virkelig rykket sig de seneste måneder. Det har de 2,7 millioner underskrifter haft en afgørende rolle for.

DANMARK HALTER STADIG

Her i Danmark er regeringen – sammen med resten af EU-toppen – stadig blandt den skrumpende gruppe af rige lande, der blokerer for at ophæve vaccine-patenterne.

I sidste uge annoncerede regeringen i stedet, at de vil sende 350.000 overskudsvacciner til Afrika, som vi ikke selv kan bruge. Sympatisk og solidarisk, når man ligger inde med dem. Det er åbenlyst, at det vil være dumt blot at smide vacciner i skraldespanden. Men den tilgang vil aldrig nogensinde løse den ulighed, at størstedelen af verdens fattigste ikke bliver vaccineret.

Det samme gælder stormagternes løfte om tilsammen at donere en milliard vacciner, som blev afgivet i forbindelse med weekendens G7-møde. Det er tiltrængt. Men det er bare ikke nok til at løse det grundlæggende problem.

De corona-pressede lavindkomstlande har krav på mere end velgørenhed og halvgamle overskudsvacciner. De vil have mulighed for også at producere vacciner selv, så de ikke skal vente i årevis – og på de rige landes nåde – på at få en ærlig chance for selv at bekæmpe pandemien og igen vende tilbage til skole, job og et værdigt liv.

Derfor bliver vi i Oxfam Danmark ved med at skubbe på for, at vaccine-patenterne skal ophæves midlertidigt. Det er på tide, at vi begynder at tage alvorligt hensyn til de milliarder af mennesker, der lider hårdt under coronakrisen – og ikke kun de milliardærer, der tjener penge på vaccinerne.

Jo flere, der skriver under, desto større slagkraft har indsamlingen, når vi bruger den i vores dialog med politikere og beslutningstagere – i Danmark og i resten af verden. Sammen gør vi en forskel!