Forside / Nyheder / Yemens sultende befolkning risikerer at dø af kulde
Artikel

Yemens sultende befolkning risikerer at dø af kulde

21.12.2018

Af Rikke Hovn Poulsen

yemen-nodhjaelp-foto-ahmed-alfadeel-oxfam-277x185.jpg
Foto : Ahmed Alfadeel / Oxfam

Vinterkulden bliver livsfarlig for mere end en halv million mennesker, der er drevet på flugt internt i Yemen. Hvis de krigsførende parter bliver ved med at bryde våbenhvilen, bliver det ekstremt svært at hjælpe dem, advarer Oxfam Danmark.

Sult, bomber – og nu også kulde. Verdens værste humanitære katastrofe i 100 år udspiller sig lige nu i Yemen, hvor 14 millioner mennesker risikerer at dø af sult. Oveni kommer snart vinterkulden, som bliver svær at klare for mange af de i forvejen afkræftede yemenitter.

"Forestil dig, at du skal forsøge at overleve en isvinter i et telt langt fra dit hjem – uden at vide, hvor dit næste måltid skal komme fra. Frosten kan blive dråben, der får bægeret til at flyde over, for titusindvis af familier, der allerede kæmper desperat for at overleve,” siger Katja Levin, der er humanitær koordinator i Oxfam Danmark, som arbejder for at hjælpe befolkningen i Yemen.

Det er især i landets højtliggende områder, at vinteren er hård. Her lever mere end en halv million internt fordrevne mennesker i utætte, midlertidige boliger. I vintermånederne falder temperaturen ofte til under frysepunktet, og tunge regnskyl kan medføre oversvømmelse.

”Rigtig mange yemenitter – især børn – er allerede meget underernærede. Det betyder, at de får sværere ved at overleve kulden og de sygdomme, der ofte følger med,” siger Katja Levin fra Oxfam Danmark.

De nødhjælpeorganisationer, der arbejder i Yemen, har tilsammen udpeget mere end 75.000 internt fordrevne familier over hele landet, som skal have hjælp for at klare sig igennem vinteren. Oveni kommer alle de familier, som ikke har været i kontakt med organisationerne.

Læs mere om de humanitære organisationers vurdering af situationen i Yemen her

Til trods for, at krigens parter i sidste uge blev enig om våbenhvile og tilbagetrækning fra nøglebyen Hodeida, har der også i denne uge været kampe og luftangreb. Det blokerer for nødhjælpsindsatsen, og hvis det fortsætter, vil mange få svært ved at klare sig igennem vinteren.

"Det er altafgørende, at våbenhvilen holder. Den åbner havnen i Hodeida, hvilket er afgørende for, at nødhjælpen overhovedet kan komme ind i landet til alle de mennesker, der har desperat brug for hjælp,” siger Katja Levin fra Oxfam Danmark.

"Aftalen er et skridt i den rigtige retning – men det internationale samfund kan ikke gå ud fra, at den i sig selv vil løse problemerne. Vi er nødt til at holde et konstant pres på de krigende parter for at de skal nedlægge våbnene og arbejde for en fredelig løsning på konflikten, så Yemens hårdt plagede befolkning reelt får mulighed for at skabe sig en bedre fremtid,” siger Katja Levin.

Prisen på fødevarer er i de seneste måneder steget så voldsomt, at almindelige mennesker ikke på ingen måde har råd til mad. Siden krigens begyndelse er prisen for en måneds essentielle fornødenheder steget med 137 procent – alene i oktober måned i år steg den med 15 procent.

Trods ekstremt svære arbejdsforhold er Oxfam til stede i Yemen – siden krigen brød ud i 2015 har vi hjulpet mere end tre millioner mennesker, blandt andet med rent vand og kontanter til internt fordrevne. Derudover sørger vi for, at nogle af Yemens børn kan blive ved med at gå i skole.

Støt Yemens børn her