Forside / Historier / Det betyder alverden for mig at tjene mine egne penge
Historie

Det betyder alverden for mig at tjene mine egne penge

19.01.2023

Af Malene Aadal Bo

Foto: Hans Bach

Bouchra er 22 år og fra et beskedent hjem i en del af Marrakesh, hvor det er almindeligt, at piger forlader skolen uden eksamen eller ret mange andre kvalifikationer, de kan bygge en fremtid på.

”Jeg ved ikke engang, hvor tiden blev af. Jeg måtte stoppe min skolegang, og i fire år var jeg bare derhjemme. Jeg var afhængig af mine forældre og havde egentlig ikke de store forhåbninger eller forventninger til fremtiden,” siger Bouchra, der længe fandt sig i at leve det liv, andre definerede for hende.

Til sidst kunne hun dog ikke holde det ud mere. Bouchra blev desperat efter at finde et job, bare et eller andet, så hun kunne tjene lidt penge og begynde at tage styringen i sit eget liv. Men ungdomsarbejdsløsheden i Marokko er tårnhøj, og for piger uden uddannelse eller gode forbindelser er muligheden for et nogenlunde anstændigt job meget lille.

”Jeg var meget modløs og havde ikke den store tiltro til, at noget kunne lykkes for mig,” siger Bouchra, der alligevel tog chancen, da hun en dag tilfældigt kom forbi AMAL’s lokaler i Marrakesh. AMAL betyder håb, og organisationen er en af Oxfam Danmarks lokale partnere i Marrakesh med erfaring i at give udsatte unge en grundlæggende uddannelse i madlavning og service og hjælpe dem i job på nogle af byens mange restauranter.

For Bouchra var uddannelsen hård, og lærernes og de medstuderendes krav svære at honorere. Men skridt for skridt overvandt hun sin modløshed og sin manglende tro på sig selv. Hun var stolt, da hun til sidst fik sin eksamen, og hun var overlykkelig, da hun en dag også kom til jobsamtale og fik et job.

Det betyder alverden for mig at tjene mine egne penge. At vide, at jeg ikke behøver være afhængig af nogen, men selv kan forme min egen fremtid, sådan som jeg kan det nu.
Bouchra
Madskole i Marokko
Madskoleprojektet i Marokko er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram og drives i et samarbejde mellem Oxfam Danmark og Melting Pot Fonden, som er stiftet af Claus Meyer. Initiativet er et led i arbejdet for at skabe ordentlige beskæftigelsesmuligheder for unge i Mellemøsten og Nordafrika – unge, som lige nu lider under tårnhøj arbejdsløshed og alt for ofte er fanget i fattigdom og uden indflydelse på deres eget liv og samfund.
Læs mere