Forside / Historier / "Jeg bekymrer mig ikke om lykken"
Historie

"Jeg bekymrer mig ikke om lykken"

17.01.2023

Af Rikke Hovn Poulsen

19-årige Deborah har kun gået et enkelt år i skole. Hun lever af at bære ting frem og tilbage for kunderne på et af Accras største markeder.
19-årige Deborah har kun gået et enkelt år i skole. Hun lever af at bære ting frem og tilbage for kunderne på et af Accras største markeder.
Foto : Lotte Ærsøe

Mange unge piger emigrerer fra Ghanas fattige landområder til hovedstaden Accra, hvor de forsøger at tjene penge på forefaldende arbejde. En af dem er 19-årige Deborah, der sammen med andre teenagepiger lever af at bære ting på et af hovedstadens største markeder

Jeg boede i en lille by helt oppe i det nordlige Ghana med min familie. Men vi var ekstremt fattige, og der var intet for mig at lave derhjemme – ingen mulighed for at tjene penge. Jeg har kun gået et enkelt år i skole i løbet af min barndom, men skolen var ikke et godt sted, så jeg droppede hurtigt ud igen.
Deborah

For omkring et halvt år siden flyttede jeg til Accra. Her kan jeg tjene lidt penge på at bære ting for folk, der handler på markedet. På gode dage kan jeg tjene op imod 50 cedi på en dag (70 kroner, red.). Nogle af dem sender jeg hjem til min mor, resten beholder jeg selv.

Hver dag sidder jeg på jorden foran en tankstation sammen med en masse andre teenagepiger og venter på kunder. Jeg sover hos en slægtning, der bor i nærheden. Men mange af de andre piger overnatter her på markedet. De fleste af os kommer fra den samme by oppe nordpå, og vi kender hinanden hjemmefra. Så vi holder øje med hinanden. Jeg tager mig lidt af de mindste – nogle af dem er helt ned til ti år, og de er her helt alene uden deres forældre.

Min plan er at lære et håndværk fra nogle af de handlende her på markedet. Måske kan jeg blive frisør. Så kan jeg tage mig af min familie og mine små søskende. Men jeg er ikke kommet i gang med det endnu. Det er svært.

Det er et hårdt liv, og jeg savner dem derhjemme. Men jeg bekymrer mig ikke om at være lykkelig. Jeg bekymrer mig kun om at tjene penge.”