Forside / Historier / Jeg skreg men ingen hørte mig
Historie

Jeg skreg men ingen hørte mig

17.01.2023

Af Line Bechmann

15-årige Salma blev voldtaget og har nu en datter på ni måneder. Oxfam IBIS har hjulpet hende tilbage i skole.
15-årige Salma blev voldtaget og har nu en datter på ni måneder. Oxfam Danmark har hjulpet hende tilbage i skole.
Foto : William Vest-Lillesøe

Salma blev voldtaget af en nabo, da hun kun var et barn. Hendes forældre trak gerningsmanden i retten – men det har fået landsbyen til at vende sig imod dem.

Salma var kun 13 år, da hendes liv ændrede sig for altid. En dag ringede en nabo – en mand på 25 år – til hende og sagde, at hun skulle møde ham på et bjerg i nærheden.

Hun kendte ham godt og tænkte ikke nærmere over det, så hun indvilligede i at mødes. Da hun så ham på bjerget, vidste hun, at noget var galt. Hun ville væk.

Men naboen greb fat i hende og tvang hende ned i græsset. Salma kæmpede, men han var for stærk. Han voldtog hende.

”Jeg skreg og skreg, men der var ingen andre på bjerget, så ingen kunne høre mig,” fortæller Salma sagte. ”Han sagde, at hvis jeg fortalte det til nogen, ville han slå mig og mine forældre ihjel. Så jeg sagde ingenting.”

Efter en måned ringede naboen igen. Han sagde, at han ville undskylde. Endnu en gang indvilligede den 13-årige pige i at mødes. Så voldtog han hende igen.

Børn får børn

Først da Salma var gravid i sjette måned, opdagede hendes forældre, at noget var galt. Salma havde aldrig haft seksualundervisning i skolen – hun vidste ikke, hvordan man blev gravid. Så hun var ikke klar over, hvad der var ved at ske med hendes krop.

I dag er Salma 15 år, og hun har en datter, Ashly, på ni måneder. Pigen ligger trygt i sin mors arme og ser sund og glad ud. Salma elsker sin datter. Men hendes ungdom er væk, allerede inden den for alvor gik i gang.

Salmas historie er alt for almindelig i Guatemala. Hver dag bliver fem børn under 14 år gravide – det samme gør 212 piger mellem 15 og 19 år. I det første halvår af 2016 blev over 9.000 piger mellem ti og 18 år mødre. Ofte på grund af voldtægt.

Landsbyen holder med manden

For Salmas far, Eliseo López Itpez, er det svært at forstå, at noget så alvorligt som voldtægt finder sted i deres landsby, hvor alle kender alle. ”Jeg har levet her hele mit liv, og jeg har altid følt, at vi har haft respekt for hinanden i området,” fortæller han.

I den første halvdel af 2016 registrerede myndighederne over 6.000 seksuelle overgreb i Guatemala. Dertil kommer et enormt antal voldtægter, der ikke bliver anmeldt. For det er kun sjældent, at sagerne fører til en dom. Alligevel valgte Salmas familie at gå rettens vej.

Med hjælp fra Oxfam Danmark gennemførte de en retssag – og de vandt. Naboen fik en dom på 13 år og fire måneders fængsel.

Men sejren har haft konsekvenser. Familien er blevet truet flere gange af gerningsmandens venner og familie. Så Salma og hendes søskende kan ikke længere gå alene rundt i området, hvor de bor. Eliseo López Itpez er vred og ked af, at sådan noget kan ske i deres ellers trygge landsbysamfund. ”Naboerne siger, at det er forkert, at vi anmeldte voldsmanden. Og der er flere af dem, der ikke vil tale med os længere,” fortæller han.

Oxfam Danmark har støttet Salma og familien gennem hele forløbet, og vi har hjulpet hende med at komme tilbage i skolen.

Machismo

Annelie Abildgaard, antropolog og kommunikationschef, Oxfam Danmark

  • Hvad er machismo?
    Det er forestillingen om, at mænd er mere værd end kvinder, og at de kun er rigtige mænd, når de dominerer. Machismoen gennemtrænger det meste af selvforståelsen i Latinamerika, og Guatemala er et af de hårdest ramte lande.

  • Hvad er konsekvenserne?
    Konsekvenserne er en for en dansker helt ubegribelig ulighed mellem kønnene, en uretfærdig forskelsbehandling og en decideret undertrykkelse af kvinder baseret på køn alene. Kvinder har for eksempel meget sværere ved at tage en uddannelse eller deltage i det politiske liv. Vold mod kvinder er så normalt i Guatemala, at mange kvinder slet ikke er klar over, at de lever med vold i hjemmet.

  • Har det altid været sådan?
    Kønsulighed eksisterer i de fleste kulturer, men det ser ud til, at den er blevet kraftigt forstærket af koloniseringen og den undertrykkelse, der fulgte med. Machismo er meget udbredt, men de seneste år er der opstået en bred folkelig bevægelse i Latinamerika imod den. Bevægelsen er udsprunget af kvindeorganisationer og unge kvinder, som siger fra, og den inkluderer stadig flere mænd. Den støttes aktivt af Oxfam Danmark.

  • Er mændene i Latinamerika simpelthen nogle idioter?
    Nej. Kulturen understøttes af begge køn – mødre lærer deres sønner, at de skal slå deres kvinder for at være rigtige mænd. Det er nødvendigt at tage diskussionen og ændre holdningerne hos både mænd og kvinder. Her spiller uddannelse en central rolle.

  • Hvad gør Oxfam Danmark?
    Vi har et stort program, der bekæmper vold mod kvinder i Guatemala. Sammen med lokale partnere opererer vi på mange planer: Vi arbejder med oplysning, uddannelse, lobbyisme – og konkret med at hjælpe en masse voldsramte piger til et liv uden vold og frygt.