Forside / Kampagner / Corona-krisen / Coronakrisen: Kontant nødhjælp til de mest udsatte i Kenya

Coronakrisen: Kontant nødhjælp til de mest udsatte i Kenya

Foto : Asha Jeffer

For at beskytte de allermest udsatte i slumområderne uden for Kenyas hovedstad Nairobi er Oxfam med til at uddele nødhjælp i form af kontanter. I første omgang får 1.500 familier hver godt 300 kroner til at komme igennem krisen.

“Alle frygter vi at blive syge. Jeg er gammel, så jeg vil sikkert dø, hvis jeg bliver smittet. Men hvordan skal vi klare os?”

Sådan siger Ann Gakenia Muthungu, en 69-årig bedstemor, som står alene med ansvaret for syv børn i et slumområde i udkanten af Nairobi. Det er snart tre måneder siden, at Kenyas regering lukkede samfundet ned og indførte omfattende udgangsforbud. Siden har et utælleligt antal hushjælpere, rengøringsfolk, små butiksindehavere, gadesælgere og andre i den uformelle sektor mistet deres indtægt.

“Vi skal blive hjemme, men hvordan kan vi blive her uden mad? Vi kommer til at dø af sult,” siger Ann Gakenia Muthungu.

En chance for at klare krisen

Allerede i april viste en opgørelse fra Urban early Warning Early action Coalition (UEWEA), at kun en femtedel af familierne havde en nogenlunde stabil indtægt, og at 30 procent var i alvorlig risiko for at komme til at sulte. For at komme disse familier til undsætning besluttede Oxfam og vores partnere at uddele nødhjælp i form af kontanter. Godt 300 kroner til hver af de 1.500 familier, der blev vurderet til at have allerstørst behov.

”Mange af disse mennesker stod i en situation, hvor de kunne vælge at bryde udgangsforbuddet og risikere smitte eller blive hjemme og lade familien sulte. Vi giver dem mulighed for at blive hjemme og samtidig få opfyldt deres basale behov,” siger projektkoordinator, Gabriella D’Elia.

Over de næste uger regner vi med at hjælpe i alt 20.000 udsatte familier.