Forside / Kampagner / Corona-krisen / Coronakrisen: Oxfam beskytter aktivister i Latinamerika

Coronakrisen: Oxfam beskytter aktivister i Latinamerika

Aktivisten Berta Câceres blev dræbt i 2016, men hendes kamp er et forbillede for mennesker over hele Latinamerika, der ofte med livet som indsats kæmper for retfærdighed.
Aktivisten Berta Câceres blev dræbt i 2016, men hendes kamp er et forbillede for mennesker over hele Latinamerika, der ofte med livet som indsats kæmper for retfærdighed.
Foto : Betina Nathalie Garcia

Kriminelle benytter den globale undtagelsestilstand til at skille sig af med deres modstandere heriblandt politiske aktivister og menneskerettighedsforkæmpere i Latinamerika. Oxfam kæmper for at hjælpe dem sikkert igennem krisen.

Alene i Colombia er 28 menneskeretsaktivister blevet myrdet siden Corona brød ud i begyndelsen af marts. I Nicaragua har nybyggere angrebet mayangna-landsbyer og dræbt fem ledere og såret flere. Og i lande som Honduras og Brasilien oplever menneskerettighedsforkæmpere en stigning i omfanget af vold og trusler. Til hverdag kan disse mennesker beskytte sig selv og deres familier ved ofte at skifte opholdssted og tage forholdsregler.

Til hverdag kan de få hjælp fra mennesker og organisationer som vores. Og til hverdag kan det nogle gange lykkes at råbe omverden op.

Alt det er lige nu væk, og de politiske aktivister og menneskeretsforkæmpere sidder som millioner af andre alene i deres hjem. Siddende skydeskiver har nogle kaldt sig selv. Oxfam og vores partnere arbejder benhårdt på at finde måder at beskytte disse mennesker. Nogle steder opretter vi sikre steder, de kan være, og sørger for, de har kanaler til at kommunikere med folk. Andre steder hjælper vi med fødevarehjælp, lægehjælp, og psykosocial førstehjælp, så både de og deres familier kan overleve lockdown.