Den humanitære krise i Yemen er blevet endnu mere akut efter fornyede kampe, stigende fødevareusikkerhed og en ny Covid-19-bølge har ramt det krigshærgede land.
Nye kampe i Yemens Marib-provins, der i flere år har været nogenlunde sikker, risikerer nu at tvinge over 400.000 mennesker på flugt. Det højeste antal fordrevne siden 2018. Samtidig advarer FN allerede om, at Yemen står over for den værste hungersnød, som verden har set i årtier.
Landet står også over for en regntid, der risikerer at medføre stigende kolerasmitte, der vil overbelaste et i forvejen kollapset sundhedssystem præget af seks års krig, økonomisk krise og en coronapandemi.
”Efter seks lange års kamp er millioner af yemenitter på randen af sammenbrud. Det sidste, de har brug for, er en forværret sundhedskrise og en intensivering af kampene. Desværre ser vi, at på trods af de enorme akutte behov, så er opbakningen til nødhjælp i Yemen faldende,” siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Danmark.
En netop afholdt donorkonference i FN kunne blot mobilisere lidt over halvdelen af de midler, der er nødvendige for mange yemenitters overlevelse.
Mere end 4 millioner mennesker er i dag fordrevne i Yemen, hvor landet i denne uge tager hul på det syvende år med krig og konflikt. Over 70 procent af dem er kvinder og børn. Næsten 66 pct. af yemenitterne har behov for humanitær hjælp, og 12,1 millioner mennesker anslås at have akutte behov.
Dertil kommer, at Covid-19 rammer Yemen ekstra hårdt, da sundhedssystemet er i knæ, meget få bliver testet, og de færreste har mulighed for at tage på hospitalet.
Oxfam har arbejdet i Yemen siden 1983, og vi har aldrig set en værre krise i landet end den, der udspiller sig lige nu.
Fødevaresituationen er på det seneste forværret. Den seneste opgørelse anslår, at 16,2 millioner mennesker - mere end halvdelen af landets befolkning – vil sulte i år.
Næsten 2,3 millioner børn under fem år forventes at mangle mad. Af disse forventes 400.000 at være akut underernærede og kunne dø, hvis de ikke får hurtig behandling. Yemenitternes ressourcer er opbrugte, og stigende råvarepriser har reduceret deres købekraft yderligere.
”Vi håber ikke, at verdens rigeste nationer vender ryggen til befolkningen i Yemen. Det er forfærdeligt at se millioner af mennesker, hvis liv er lagt i ruiner af krig, sult og død. Det internationale samfund må simpelthen handle, før verdens største humanitære katastrofe når nye højder,” siger Kristian Weise.
“ Yemenitterne har lidt i over seks år. Konflikten må stoppe, og det første skridt er at arbejde for en national våbenhvile, stop for salg af våben og en inkluderende fredsproces. Kun fred kan give Yemens befolkning mulighed for at genopbygge deres liv. ”