I dag er vi Oxfam Danmark, men sådan har det ikke altid været. Her kan du læse om vores historie, og hvordan vores organisation blev dannet.
I 25 år var vi en del af WUS, et globalt netværk af studenterorganisationer. Siden gik vi solo, indtil vi i 2015 blev den danske del i Oxfam. Oxfam Danmark udspringer af den verdensomspændende studenterorganisation WUS, der blev grundlagt i begyndelsen af 1920'erne.
I starten arbejdede WUS med sociale aktiviteter for studenter i Europa.
I 1960'erne blev aktiviteterne udvidet til at støtte udviklingsprojekter, først og fremmest formidlede WUS stipendier til studerende fra udviklingslande. 3. november 1966 blev WUS i Danmark stiftet af studerende og lektorer ved Københavns Universitet, som en sideaktivitet under Danske Studerendes Fællesråd.
Da den politisk bevidste studenterbevægelse for alvor voksede frem, opstod ønsket om, at WUS skulle engagere sig stærkere i det internationale politiske arbejde. I første omgang blev det i form af støtte til befrielsesbevægelserne i det sydlige Afrika og deres kamp mod apartheidstyret og den portugisiske kolonimagt. Støtten til det sydlige Afrika skete med midler indsamlet af WUS og Operation Dagsværk.
Også den danske stat støttede WUS' arbejde. I første omgang gik støtten til Angola. Her var fokus på uddannelse og transport af nødhjælp til flygtningelejre. Siden udvidede WUS sine aktiviteter til Sydafrika, Namibia og Mozambique.
Samtidig med at samarbejdet med befrielsesbevægelserne udviklede sig, fjernede dansk WUS sig mere og mere fra det internationale WUS.
I 1970 etablerede dansk WUS sig som en selvstændig organisation, men stadig med stærke bånd til internationale WUS. Det første skridt til løsrivelse var taget. Den endelige løsrivelse blev taget i 1991, hvor organisationen samtidig skiftede navn til IBIS.
I 1980'erne begyndte vi at arbejde i Mellemamerika. Det sker efter, at befolkningerne i de mellemamerikanske lande gjorde oprør mod årtiers diktatoriske regimer. Vi ønskede at bidrage til den proces, og indledte derfor samarbejde med de nye regeringer og folkelige organisationer i Nicaragua, Guatemala, El Salvador og Honduras. Omdrejningspunktet var især lokaludviklingsprojekter og støtte til udvikling af civilsamfundets organisationer.
På det tidspunkt var demokratiseringen endnu ikke brudt igennem i Sydamerika, men det ulmede i befolkningen, og i 1980 startede vi et projekt i Chile og i 1985 i Bolivia.
I 1990'erne begynder IBIS også at arbejde sammen med oprindelige folk i Ecuador og Peru med det mål at styrke deres mulighed for at hævde deres demokratiske rettigheder.
Op gennem 1990'erne og frem til i dag har vi gennemgået store forandringer. I dag er der således meget få projekter med ”mursten og mørtel”. I stedet arbejder vi primært med uddannelse, deltagelse i demokratiet, adgang til ressourcer og støtte til at give de fattigste politisk indflydelse – ting man sjældent kan se med det blotte øje. Vores programmer, støtte og ambitioner voksede og vi begyndte, at arbejde sammen med et væld af organisationer og partnere verden over. En af de partnere har været Oxfam. Vi har især samarbejdet på det politiske niveau med at påvirke de uretfærdige strukturer, der holder folk fast i fattigdom. Men vi har også samarbejdet også om at sikre uddannelse til alle. Blandt andet igennem den verdensomspændende kampagne, vi på dansk kalder Hele verden i skole. Behovet for et tættere og ligeværdigt samarbejde var stigende.
I 2000 blev vi en del af Alliance2015, et netværk af europæiske udviklingsorganisationer. Det er et samarbejde, vi forlod i slutningen af 2015 for at gå ind i Oxfam. Vi er nu en del af Oxfam, fordi vi mener, at fattigdom er et globalt problem, vi skal udrydde i globalt fællesskab.
I 2016 blev vi optaget som medlem i Oxfam og skiftede navn til Oxfam IBIS. i 2023 har vi skiftet navn til Oxfam Danmark for at træde fuldt ind i Oxfam familien.