Forside / Om os / Vores historie / 80erne / Fattige hytter kommer ind på række

Nye huse kommer ind på række

I slutningen af 70’erne og op gennem 80’erne sendte WUS flere hundrede kooperanter til Mozambique – frivillige, der blev udsendt for at arbejde i den offentlige sektor. Da portugiserne trak sig ud af landet i 1975, efterlod de et land med meget få uddannede mennesker og en offentlig sektor, der skulle bygges op fra grunden. Derfor sendte WUS i det følgende årti arkitekter, byplanlæggere, læger og sygeplejersker ud for at hjælpe med opbygningen af den nye stat.

bydelen-de-200-huse-i-polana-canisso-maputo-mozambique-foto-lotte-aersoee.jpg
1980'erne: Byplanlægning, Maputo, Mozambique. Foto: Lotte Ærsøe

Et af de steder, hvor WUS’ernes tilstedeværelse fra dengang stadig er tydelig, er i Polana Canisso – en af de fattige forstæder til hovedstaden Maputo. I starten af 1980’erne bestod området af små, faldefærdige stråhytter, der lå hulter til bulter – en ren brandfælde og fuldstændig umulig at lægge kloakker, vand og strøm ind i. Derfor var kooperanter fra WUS, som var ansat i den statslige planlægningsmyndighed, med til at udstykke grunde i området og systematisere forstaden, så husene på sigt kunne få en højere standard. Og de lavede standardtegninger af nye huse, som blev uddelt gratis til de mennesker, der boede der.

I dag er den del af Polana Canisso , som WUS’erne var med til at planlægge, væsentligt pænere end resten af forstaden. Husene er af mursten, mange er bygget over den samme skabelon, der er mange steder indlagt vand og elektricitet, og vejene er brede nok til, at en brandbil kan køre igennem uden problemer.