Det kan godt være, at der på papiret er fred i Colombia. Men det er ikke noget, børnene mærker meget til i det afsidesliggende landområde La Guajira i det nordlige Colombia.
Officielt skrev regeringen og oprørsgruppen FARC under på en fredsaftale for tre år siden, der satte en stopper for 52 års borgerkrig. Men det til trods bor børnene stadig i krydsfeltet mellem forskellige guerillagrupper, narkobaroner og griske virksomheder, der udnytter fredsaftalens magttomrum til at rage værdifuld jord til sig. Derfor er det stadig alt for farligt for mange af familierne at vende hjem.
Langt de fleste af La Guajiras børn kommer fra de fattigste og mest udsatte grupper af samfundet; de har indiansk eller afro-colombiansk baggrund, og diskrimination og racisme er noget, de møder hver eneste dag. I mange henseender bliver de betragtet som en slags andenrangsborgere, der ikke har de samme muligheder for at gå i skole, komme på sygehuset eller få et ordentligt job som alle andre.
Med pengene fra Danmarks Indsamling vil Oxfam Danmark oprette fredsskoler for 6.000 børn i La Guajira. Her får de et sikkert pusterum fra en hverdag præget af flugt, fattigdom og ulighed. Og de lærer om, hvordan de selv kan være med til at sikre en fredelig fremtid – for sig selv, deres landsbyer og for hele Colombia.
”Vi ved af erfaring, at skolerne er godt sted at starte, når man vil skabe fred i et område. Ikke alene lærer børnene om fred – sammen med vores lokale partnere vil vi gøre skolerne til omdrejningspunkt for en lang række aktiviteter i lokalsamfundet, der er med til at fremme freden,” fortæller Latinamerika-ekspert Misha Wolsgaard-Iversen fra Oxfam Danmark.
5,8 millioner colombianere lever som internt fordrevne, på flugt i deres eget land
Over 153.000 mennesker i La Guajira er fra 1985 til 2019 blevet fordrevet fra deres hjem på grund af volden
I november 2016 indgik den colombianske stat og oprørsgruppen FARC en fredsaftale, men alligevel er der på nuværende tidspunkt stadig væbnede grupper til stede i La Guajíra
Internationale mineselskaber har skabt alvorlig forurening i området og drevet en række indianske og afro-colombianske lokalsamfund væk fra deres hjem
Der er generelt dårlig adgang til skolegang for børn i området, hvor 60 procent af befolkningen bor i afsondrede landområder, og 80 procent tilhører oprindelige folk – der notorisk har dårligere adgang til at komme i skole end resten af Colombias befolkning