Forside / Partnerskaber / Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram / Coronakrisen: Tunesiske kvinder skaber indtægt ved at sy mundbind

Tunesiske kvinder skaber indtægt ved at sy mundbind

Da store dele af det tunesiske samfund lukkede ned for at hindre spredningen af Covid19 fandt en gruppe kvinder en udvej. I samarbejde med sundhedsmyndighederne og Oxfam Danmarks partner FIDEL syr de mundbind, der kan reducere smittespredningen og samtidig give kvinderne en indtægt.

De seneste dage er tusindvis af mundbind blevet delt ud til blandt andet sundhedspersonale, politifolk og indsatte i det lokale fængsel i provinsbyen Metouia i det sydlige Tunesien. De er lavet af unge kvinder, der ellers ingenting har at leve af, så længe samfundet er lukket ned på grund af corona.

Produktionen foregår i samarbejde med den lokale organisation FIDEL, som Oxfam Danmark støtter gennem Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram.

Krisen sætter mange sårbare familier i en meget svær situation, men dette her er et eksempel på, at der stadig er mulighed for at klare sig igennem, hvis man er i stand til at tænke kreativt og tilpasse sig.
Nizar Hamad
Programkoordinator i FIDEL.

I alt har 10 kvinder knoklet ved symaskinerne siden slutningen af marts. En af dem er Ihssan Letaif, som er fraskilt og står alene med ansvaret for to små børn. Med støtte fra FIDEL havde Ihssan sidste år fået gang i sin lille systue i Metouia, men corona-pandemien satte det meste på hold. Derfor var hun glad for den nye mulighed, som indbringer hende cirka 1 krone pr mundbind, hun laver.

De første 20.000 stk. er betalt af UNDP og Oxfam og delt gratis ud til nøglepersoner i lokalområdet. Men flere private firmaer har også henvendt sig med mulige ordrer, så meget tyder på, at initiativet kan bære kvinderne og deres familier godt igennem krisen.

”Midt i en svær tid har vi set nye muligheder åbne sig, så på trods af situationen er jeg optimistisk,” siger Ihssan Letaif.

Sådan hjælper vi

  • Oxfam Danmarks støtte til de unge i Metouia er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP), som er finansieret af det danske udenrigsministerium. Det overordnede formål er at styrke demokratiske kræfter i Mellemøsten og Nordafrika og bidrage til en fredelig og økonomisk stabil region.
  • Oxfam Danmark støtter regionens unge i at bekæmpe fattigdom og diskrimination blandt andet ved at hjælpe dem til at komme i arbejde eller skabe deres egen indtægt.
  • Vi støtter også unge i at få indflydelse på deres liv og samfund og bakker op om organisationer, der kæmper for muligheder, frihed og lighed for udsatte grupper i Tunesien, Egypten, Jordan og Marokko.
  • I Metouia går støtten via ngo’en FIDEL, som underviser unge i entreprenørskab og hjælper dem til at skabe sig en indtægt og få indflydelse på deres eget liv og samfund.