Forside / Partnerskaber / EU / Brice / Håbet om uddannelse holder os oppe

Håbet om uddannelse holder os oppe

Dette indhold er udarbejdet med økonomisk støtte fra Den Europæiske Union. Dets indhold er udelukkende Oxfam Danmarks ansvar og afspejler ikke nødvendigvis EU's synspunkter.

Borgerkrig og blodig konflikt i Sydsudan har betydet, at næsten to millioner børn lige nu står uden adgang til uddannelse. Det gør en ny stor indsats, 'Education for life', finansieret af EU og DANIDA og ledet af Oxfam IBIS gøre noget ved. Med godt 40 millioner kroner er vi og vores partnere i færd med at støtte opbygningen af et godt uddannelsestilbud til flygtninge og værtssamfund i Sydsudan og Uganda.

anek-helen-sisto-parent-to-tony-blair-joun-joyce-world-view-primary-shcool-palabek-settlement-uganda-foto-emmanuel-museruka.jpg
Helen Anek Sisto er 54 år og flygtning fra Sydsudan. Hun er lykkelig over, at hun og familien nu er i sikkerhed. Især er hun glad for, at børnene er kommet i skole.

"Vi kommer fra Sydsudan, fra landsbyen Pajok. Vi flygtede 3. april 2017."

Sådan indleder Helen Anek Sisto, der i dag bor med sin familie i flygtningebyen Palabek i Uganda.

"Vores by var blevet angrebet flere gange før, og hver gang soldaterne nærmede sig, flygtede vi ud i bushen. Mine børn har været i livsfare, og de har set folk blive slået ihjel. Til sidst gav vi op og tog af sted for at finde sikkerhed i Uganda," siger hun og tilføjer: "Jeg er lettet nu, fordi min familie endelig er i sikkerhed. Men jeg er også dybt ulykkelig over at have forladt alt det, der var mit liv."

Den første svære tid som flygtning blev Helen Anek Sisto især holdt oppe ved tanken om, at børnene måske ville kunne komme i skole igen.

Derfor var jeg mere end glad, da der åbnede en skole her, som havde plads til mine børn. Indtil da havde de bare været hjemme uden at lave noget. De mistrivedes og mistede lysten til ting. De holdt helt op med at søge fællesskab.
Helen Anek Sisto

Men nu er situationen en anden. Børnene er glade, de har venner og en meningsfuld hverdag. ”De elsker at gå i skole, og de har haft godt af de rammer, som skolen giver," siger hun.

samuels-friend-daily-at-school-in-poc-camp-juba-south-sudan-photo-william-vest-lillesoe.jpg
Education for life
"Education for Life” er titlen på projektet med et samlet budget på 41,6 millioner kroner. EU betaler 33 millioner kroner, mens resten finansieres af Danida. Oxfam Danmark er en af 11 partnere, som varetager projektet, som er en del af en strategisk indsats fra EU under det fælles navn BRICE. BRICE skal adressere behovet for uddannelse i situationer, der ikke længere er akut nød men heller ikke stabile nok til almindeligt langsigtet udviklingsarbejde – f.eks. for børn i en langvarig konfliktsituation, børn på flugt eller lignende.
Få mere info om projektet