Forside / Partnerskaber / EU / Trygge arbejdsforhold og bæredygtige løsninger for indkomst i Libanon

Trygge arbejdsforhold og bæredygtige løsninger for indkomst i Libanon

Politisk og økonomisk ustabilitet i Libanon er eskaleret i kølvandet på COVID-19 og den store siloeksplosion på havnen i Beirut i 2019, der ødelagde store dele af byen. Finanskrisen har ramt landet hårdt: indkomsten for indbyggere og lokale virksomheder er faldet kraftigt, mens inflationen er steget markant, hvilket gør basale råvarer som mad og brændstof uoverkommeligt dyre. Oveni skønnes det at over 1,5 million flygtninge fra Syrien opholder sig i Libanon, hvilket lægger ekstra pres på samfundet.

Arbejdsmarkedet i Libanon er meget uformelt organiseret uden egentlige arbejdskontrakter, rettigheder eller arbejdsløshedsforsikring. Det er svært for udlændinge at få en arbejdstilladelse, og flygtninge i Libanon er de mest udsatte på arbejdsmarkedet på grund af lave lønninger, lange arbejdsdage under farlige forhold og uden formelle kontrakter eller rettigheder. 92 % af arbejdende flygtninge har ingen kontrakt, og de er begrænset til at arbejde inden for landbrug, byggeri og rengøring. Kun 1 ud af 5 kvindelige flygtninge har arbejde på trods af deres høje uddannelsesniveau. Kombinationen af disse faktorer gør at 74% af Libanons befolkning lever under fattigdomsgrænsen.

Projektet

Som reaktion på disse forfærdelige økonomiske forhold er borgere og civilsamfundsorganisationer gået sammen for at gøre en forskel ved at skabe fagforeninger og fremme arbejdstagerrettigheder i Beka-regionen. Den ligger ved Libanons grænse til Syrien og er en af Libanons mest sårbare regioner, der huser 38,6 % af de syriske flygtninge og præges af høje niveauer af ekstrem fattigdom. Projektet har til formål at bidrage til økonomisk bæredygtige forhold for flygtninge og lokalbefolkning i regionen. Oxfam vil støtte det lokale civilsamfundsnetværk My Work, My Rights! med organisationsudvikling og træning. Gennem projektet vil en række små og mellemstore virksomheder få teknisk støtte til blive mere konkurrencedygtige. Civilsamfundsnetværket vil presse på for at politikerne og arbejdsgiverne lever op til deres forpligtelser til at skabe ordentlige arbejdsforhold. Eventuelle overtrædelser af reglerne vil blive dokumenteret og anmeldt med det formål i det lange perspektiv at skabe mere trygge arbejdsforhold og dermed et ordentlig levegrundlag for alle i Libanon.

Støttet af Regional Development & Protection Program (RDPP) med 12.700.000 DKK

Land: Libanon

Antonia, 29, in blue skirt (Cupolana) material given as part of Oxfam kit in June 2019.  Daughter Josephina*, 1, and son Pedro*, 4. Josephina is carried in a sling made from a Cupolana she was given by Oxfam.
Se flere EU-støttede projekter
Her kan du læse om de projekter, som EU og Oxfam Danmark arbejder på.
Se flere