Forside / Pressemeddelelser / EU er på vippen til at hvidvaske skattely
Pressemeddelelse

EU er på vippen til at hvidvaske skattely

11.03.2019

I morgen, tirsdag 12. marts, mødes EU’s finansministre for at diskutere en reform af EU’s skattelyliste. Der er stor risiko for, at de ender med at frikende nogle af verdens værste skattely, viser ny rapport fra Oxfam Danmark.

Midt i den gigantiske Nordea-skandale ser det ud til, at EU er ved at gøre det endnu lettere for firmaer og kriminelle at benytte sig af skattely.

Ifølge en ny rapport fra Oxfam Danmark er EU klar til helt at fjerne ni af verdens mest berygtede skattely fra deres liste, når finansministrene samles i morgen, tirsdag, til møde i ECOFIN. Det drejer sig om Bahamas, Bermuda, De Britiske Jomfruøer, Caymanøerne, Guernsey, Hong Kong, Isle of Man, Jersey og Panama.

”Flere af disse skattely spillede centrale roller i de skatteskandaler, der blev afsløret under Paradise Papers og Panama Papers. De har reelt ikke forbedret sig siden, så EU må simpelthen ikke lade dem slippe af krogen,”
Kristian Weise
Generalsekretær, Oxfam Danmark

EU’s skattelyliste blev vedtaget for lidt over et år siden som en reaktion på Panama Papers og Paradise Papers. Ideen med listen var at identificere de lande, som har skadelige skattesystemer, og gennem trusler om sanktioner få dem til at reformere deres mest skadelige skattepraksisser. Nu har verdens skattely haft et år til at forbedre deres skattesystemer, og på mødet i morgen skal finansministrene for første gang tage stilling til, om de har leveret nok, eller om de skal sortlistes og pålægges sanktioner.

”Det var stærkt af EU at etablere en sortliste for at bekæmpe skattely, men det ser ud til, at listen har mistet sin slagkraft. De europæiske regeringer står til at fritage nogle af verdens værste skattely. EU bliver nødt til at give listen en kraftig opstramning, ellers bliver hele processen en farce,” siger generalsekretær Kristian Weise fra Oxfam Danmark.

Off the Hook

Oxfams rapport peger desuden på, at nogle af verdens værste skattely findes inden for EU’s grænser. Lande som Cypern, Irland, Malta, Holland og Luxemburg burde reelt være på listen, men som EU-lande er de automatisk fritaget.

”Det er absurd, at politiske hensyn spiller så stor en rolle. EU’s medlemslande burde som minimum holde sig inden for de standarder, de bruger til at dømme andre,” siger Kristian Weise fra Oxfam Danmark.

I 2015 skjulte multinationale virksomheder 526 milliarder euro i skattely, hvoraf en tredjedel blev gemt i EU’s egne skattely. Dette fratager både rige og fattige lande for skatteindtægter, der kunne være blevet brugt på at bekæmpe fattigdom og ulighed ved at investere i offentlige ydelser som sundhedspleje og uddannelse.

Oxfam Danmarks rapport viser blandt andet, at:

  • 23 lande vil blive fjernet fra EU’s gråliste: Aruba, Bahamas, Bermuda, De Britiske Jomfruøer, Caymanøerne, Costa Rica, Færøerne, Grønland, Guernsey, Hong Kong, Isle of Man, Jamaica, Jersey, Sydkorea, Labuan, Liechtenstein, Macao, Nordmakedonien, Panama, Qatar, Taiwan, Tunesien og Uruguay.

  • 3 nye lande vil blive tilføjet til grålisten: Australien, Canada og Sydafrika.

  • 29 lande, som nu er på grålisten, vil blive der: Albanien, Anguilla, Antigua og Barbuda, Armenien, Barbados, Belize, Bosnien-Hercegovina, Botswana, Cap Verde, Curaçao, Dominica, Fiji, Jordan, Malaysia, Maldiverne, Mauritius, Mongoliet, Montenegro, Montserrat, Marokko, Namibia, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinerne, Serbien, Seychellerne, Swaziland, Schweiz, Thailand og Vietnam.

  • 5 lande vil forsat være på sortlisten: Amerikansk Samoa, Guam, Samoa, De amerikanske Jomfruøer og Trinidad og Tobago.

  • 18 lande vil blive flyttet fra grålisten til sortlisten: Bahrain, Cap Verde, Cook-øerne, Dominica, Fiji, Grenada, Marshalløerne, Marokko, Nauru, Ny Kaledonien, Niue, Oman, Palau, Saint Kitts og Nevis, Tyrkiet, Turks- og Caicosøerne, Forenede Arabiske Emirater og Vanuatu.

Vær opmærksom på, at lande kan optræde på både sort- og grålisten.