Forside / Pressemeddelelser / Oxfam Danmark får ny generalsekretær
Pressemeddelelse

Oxfam Danmark får ny generalsekretær

02.02.2022

lars_koch_pressefotos.jpg

Det er med stor glæde, at Oxfam Danmark nu kan præsentere Lars Koch som den, der skal stå i spidsen for Oxfam Danmarks arbejde med at bekæmpe ulighed, skabe stærke bæredygtige og frie samfund og støtte mennesker i deres kamp for lige rettigheder og en ligeværdig fremtid.

Samtidig skal der skabes endnu større opbakning i den danske befolkning for en mere lige verden.

Lars Koch afløser Kristian Weise, der i slutningen af sidste år fik nyt job som underdirektør i TrygFonden. Lars kommer fra en stilling som politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, men har før da arbejdet i en længere årrække frem til 2018 netop i IBIS og senere Oxfam Danmark, i forskellige funktioner, blandt andet programchef og senest vicegeneralsekretær.

Lars Koch er en visionær leder på de store globale spørgsmål som ulighed og kommer med en dyb udviklingspolitisk faglighed på netop Oxfam Danmarks temaer. Samtidig mener Lars ligesom Oxfam Danmark, at godt udviklingssamarbejde bygger på solid viden, og at kernen i positive forandringer er ligeværdighed, engagement og tætte partnerskaber
Christian Damholt
Oxfam Danmarks formand

Næstformand Mette Lybye tilføjer:

”Med valget af Lars som generalsekretær får vi en fremsynet leder, der kender til vores historie og DNA, og som har stor appetit på at præge den internationale konføderation, vi er en del af. Vi er utrolig glade for, at Lars vender hjem til Oxfam Danmark for at lede vores organisation."

Bekæmpelse af ulighed er århundredets vigtigste mission

Lars Koch kommer tilbage til Oxfam Danmark, netop som organisationen har indgået endnu et fireårigt strategisk partnerskab med Udenrigsministeriet. Et partnerskab, hvor Oxfam Danmark med afsæt i sine styrkeområder skal arbejde i en række skrøbelige lande og situationer rundt om i verden med uddannelse, skat, fred, klima, køn og menneskerettigheder, samt øge sit stærke humanitære virke i nogen af verdens brændpunkter.

”Jeg glæder mig til at stille mig i spidsen for en fantastisk organisation med stor viden, dygtige medarbejdere og dette århundredes vigtigste mission - bekæmpelsen af ulighed. Det er en kæmpe styrke at være en del af Oxfam-familien, hvor vi sammen med partnere, ansvarlige selskaber, medlemmer og aktivister verden over arbejder målrettet for et opgør med ulighed og for at skaffe retfærdighed og uddannelse til verdens mest udsatte mennesker,” siger Lars Koch.

Som 20-årig boede Lars i en lille landsby i Nicaragua, hvor han byggede skole sammen med de lokale familier. Siden da har Lars været stærkt engageret i international solidaritet og kampen for en bedre og mere retfærdig verden, både i den danske lærlinge- og studenterbevægelse og som aktivist på de globale dagsordener. Han arbejdede fra 2001-2004 i Bolivia og Sydamerika for IBIS sammen med oprindelige folk og har tabt en del af sit hjerte til Latinamerika.

Lars har samtidig gennem mange år arbejdet med partnere i Afrika om uddannelse, skat, naturressourcer og demokrati.

Lars vil arbejde for et større internationalt engagement fra Danmark og ser en særlig rolle for Oxfam Danmark.

”Jeg ser frem til at bidrage til at skabe et endnu stærkere engagement omkring Oxfam Danmarks arbejde. Vi skal styrke kendskabet til Oxfam Danmark i Danmark og få flere mennesker til at engagere sig i at skabe varige forandringer for verdens mest udsatte sammen med partnere i det globale syd. Vi skal også bygge på Oxfam Danmarks i forvejen stærke faglighed og skærpe vores fokus, så vi fastholder og udbygger rollen som en vidensbaseret og indflydelsesrig organisation, der kan give verdens mest udsatte en stemme,” siger Lars Koch.

De seneste år har Lars været stærkt engageret i klimaretfærdighed med fokus på det globale nords klimagæld til det globale syd, men også at regningen for den nødvendige grønne omstilling ikke skal skubbes over på almindelige mennesker og øge uligheden.

Ansvaret skal bæres af de rigeste, der er medvirkende til at skabe klimakrisen, som er ved at ødelægge livsgrundlaget for millioner af mennesker verden over. Klimakrisen forstærker de komplekse udfordringer med konflikt og skrøbelighed i mange lande verden over.

Lars starter i Oxfam Danmark den 1. marts 2022.