Forside / Publikationer / Markant stigning i amerikanske virksomheders brug af skattely
Publikation

Markant stigning i amerikanske virksomheders brug af skattely

12.04.2017

Af Malene Aadal Bo

16-trillion-fb2.jpg
Foto : Grafik: Oxfam

De 50 største amerikanske virksomheder har øget deres brug af skattely og samtidig brugt rekordmange penge på at lobbye sig til stadig større skatterabatter i USA. Det viser rapporten "Rigged Reforms", som Oxfam netop har udgivet.

Pfizer, Goldman Sachs, GE, Chevron, Wal-Mart og Apple er blandt de 50 amerikanske virksomheder, der tilsammen har gemt 1.600 milliarder dollar i skattely - en formue, som ifølge Oxfams beregninger er vokset med 200 millioner dollar siden sidste år. På et enkelt år er også antallet af datterselskaber i disse skattely vokset, så der nu er et netværk på 1751 selskaber, der kan føre penge hen et sted, hvor der ikke skal betales skat af dem.

"Analysen anklager ikke disse virksomheder for at gøre noget ulovligt, men den afslører, hvad der er muligt inden for det eksisterende system, som Oxfam mener fundamentalt er i stykker. Og så viser den, at de samme virksomheder har skruet markant op for deres arbejde med at påvirke de amerikanske politikere i forhold til skat," siger Sara Jespersen, der er politisk rådgiver i Oxfam Danmark.

Du kan deltage i kampen mod ulighed

Skriv under her

Ifølge analysen har de 50 store selskaber tilsammen brugt 50 milliarder dollar på lobbyvirksomhed - de 350 millioner alene til at påvirke politikken på skatteområdet, sådan at de selv sikres så fordelagtige skatteaftaler som muligt. Ifølge Oxfams udregninger er de penge godt givet ud - for hver dollar de har brugt på lobbyarbejdet, har de ifølge analysen fået 1200 dollar tilbage i skatterabat. Selskabernes samlede overskud i 2016 var på 4.2 milliarder dollar, og de betaler i gennemsnit langt mindre i skat, end de 35 procent, der er den politisk fastsatte selskabsskat. I snit betaler de 25,9 procent i skat af deres overskud.

“Skatteundvigelse koster USA omkring 135 milliarder dollar hvert år. Og samme metoder og tricks bruges til at frarøve verdens fattigste lande 100 milliarder dollar hvert eneste år - penge som kunne have reddet seks millioner børn, som nu dør af sult og sygdom. Penge, som kunne have givet uddannelse til 124 millioner mennesker i verden," siger Sara Jespersen.

Oxfam kritiserer, at den amerikanske regerings planer om en skattereform, der vil give yderligere fordele til de allerede succesfulde selskaber, og som ikke sætter tilstrækkeligt fokus på at bekæmpe skattely. Samtidig har præsident Trump annonceret besparelser på de nationale budgetter, som især vil ramme udviklingsbistanden til verdens fattigste lande og støtten til de fattigste amerikanere.

"I stedet for at støtte et system, der giver enorme rabatter til de største virksomheder, og som gør det muligt for dem at flytte formuer i skattely, bør USA støtte den internationale kamp mod skattely. Færre penge i skattely vil både reducere uligheden i USA, men også forhindre kapitalflugt fra verdens fattigste lande," siger Sara Jespersen.

KONTAKT:
Sara Jespersen, politisk rådgiver, Oxfam Danmark: 60773204
Malene Aadal Bo, pressekontakt, Oxfam Danmark: 2443 1729

Læs rapporten Rigged Reforms