Forside / Publikationer / Ny analyse: Top 1 pct. har mere formue end 82 pct. af den danske befolkning
Publikation

Ny analyse: Top 1 pct. har mere formue end 82 pct. af den danske befolkning

29.02.2024

Af Jonas Gielfeldt

top1procent_formueanalyse_oxfamdanmark.PNG

Formueuligheden i Danmark er stor. En ny opgørelse fra Oxfam Danmark lavet på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik viser, at de rigeste cirka 48.000 mennesker i Danmark har lige så meget formue som 3,9 millioner danskere tilsammen.

Opgørelsen viser også, at formuerne hos top 1 pct. i snit er 40 gange højere end de resterende 99 pct.

I Danmark har vi en selvforståelse om, at vi er et meget lige land. Men tallene taler dog deres tydelige sprog. Der er en meget stor ulighed i formuefordelingen i Danmark, og vi har også i Danmark en rig elite, der stikker fra alle os andre. Det er uholdbart.

Analysen viser, hvordan formuen er fordelt på den danske befolkning. Af den kan man se, at en gennemsnitlig dansker havde en nettoformue på 1,3 millioner kroner, som naturligvis spænder bredt fra negativ nettoformue til mange millioner kroner. Til sammenligning havde top 1 procent i gennemsnit en nettoformue på 53 millioner kroner.

Tallene viser, at vi er nødt til at tage en reel diskussion om at genindføre en formueskat i Danmark. Vi har brug for penge til at afhjælpe klimakrisen, investere i velfærd og uddannelse, og det er kun rimeligt, at vi ser på, hvordan en beskeden formueskat kan være en retfærdig løsning til gavn for os alle. Oxfam Danmark har beregnet, at hvis man beskatter de allerrigeste med en mindre formueskat på 1 pct., kan man hente 11 milliarder kroner i provenu.

Læs flere af vores analyser her