En palæstinensisk familie flygter efter et bombardement i den sydlige del af Gaza By

Sådan arbejder vi i Palæstina

Vi hjælper med at dække akutte behov, kæmper for palæstinensernes rettigheder og støtter økonomisk udvikling. Blandt andet hjælper vi mennesker med at få adgang til jobmuligheder og styrker olivenoliesektoren så at de kan skabe en bedre og mere bæredygtig fremtid.

9 grønne værdikæder

indenfor landbruget er dækket af Oxfam, heriblandt dadler og oliven.

1,500 bønder og unge

på Vestbredden får bedre indkomst og arbejdsforhold i den grønne sektor

495.000 mennesker

står over for katastrofale niveauer af akut fødevareusikkerhed i Gaza.

1,7 mio. mennesker

er internt fordrevet i Gaza, mest kvinder og børn.

Befolkningen i Palæstina nægtes grundlæggende rettigheder, og over halvdelen lever i fattigdom på grund af den israelske besættelse. Det begrænser deres udsigter til en sikker og anstændig fremtid.

I Gaza er befolkningen spærret inde, belejret, massivt bombet og afskåret fra adgang til mad, vand og tilstrækkelig lægehjælp. Det er den værste humanitære krise, vi har set i Oxfam. Vores arbejde i Palæstina fokuserer derfor både på de akutte humanitære behov og på langsigtet arbejde for økonomisk udvikling med det palæstinensiske folks rettigheder som fundament.

På Vestbredden støtter vi unge palæstinensere med teknisk og erhvervsfaglig uddannelse, så de kan få et arbejde og bygge en fremtid. Sammen med kooperativer og private virksomheder arbejder vi på at udvikle den palæstinensiske olivenoliesektor.

Dette styrker lokalsamfundene og hjælper med at opbygge et stærkt og modstandsdygtigt Palæstina. Vi arbejder også for at styrke Palæstinensiske organisationer i deres arbejde for at dokumentere og informere om overtrædelser af deres rettigheder med særlig fokus på israelske bosættelser.

I Gaza er vores hovedprioritet at opskalere den humanitære indsats for at imødekomme de akutte behov. Vi arbejder sammen med lokale organisationer for at levere nødhjælp herunder såkaldt cash-baseret nødhjælp, mad og basale fornødenheder samt med genopretning af vand- og sanitetssystemer.

Vi styrker også vores politiske arbejde for at fremme palæstinensernes rettigheder, en våbenhvile, uhindret humanitær adgang og respekt for international lov. Desuden opfordrer vi til et stop for dansk våbeneksport til Israel.

Den palæstinensiske økonomi vil aldrig blive bæredygtig under de eksisterende forhold, da de israelske restriktioner og besættelse ikke tillader palæstinensisk kontrol over egne ressourcer eller økonomi.
Strategisk ramme - Danmark-Palæstina, 2021-2025
Udenrigsministeriet

Den aktuelle situation i Gaza lige nu

Størstedelen af palæstinenserne i Gaza er blevet internt fordrevet fra deres hjem, og blokaden af enklaven gør det umuligt for folk at flygte i sikkerhed. Titusindvis af børn og civile er blevet dræbt, mens endnu flere er blevet såret - der er ingen sikre steder i Gaza.

Mange har søgt tilflugt på ubeskyttede og overfyldte FN-skoler, sover på gaden eller i beskidte teltlejre. Der er mangel på både vand, mad, elektricitet, medicin og brændstof, mens flere hundrede deler enkelte toiletter og bad. FN advarer om, at familierne i Gaza er i stor risiko for at dø eller blive ramt af et udbrud af infektionssygdomme, hvis ikke forholdene forbedres hurtigst muligt.

Før eskaleringen var 80 procent af civilbefolkningen i Gaza allerede afhængig af humanitær støtte for at overleve, og derfor rammer det ekstra hårdt.

Vi arbejder på at hjælpe de millioner af mennesker, der er fanget i Gaza. Det er dog ikke muligt at sikre nødhjælp i det omfang, der er brug for, før missilangrebene og volden stoppes, en permanent våbenhvile indtræder, og nok nødhjælp kan komme ind.

Indtil da arbejder vi, vores landekontor og medarbejdere i Gaza sammen med vores mange lokale partnere på at uddele hygiejnesæt, madkits, førstehjælpspakker, toiletter, vand, tøj, kontanter og kuponer.

Desuden reparerer vi vand- og spildevandsnetværket, der er blevet ødelagt.

Vi rykker ind med nødhjælp der, hvor det humanitære behov er størst. Vi yder ikke humanitær bistand i Israel i øjeblikket, men samarbejder med en række israelske NGO'er om menneskerettighedsprojekter.

Oxfam har arbejdet i Palæstina siden 1950'erne med forskellige former for nødhjælps- og udviklingsindsatser og er i dag til stede på Vestbredden, i Østjerusalem og Gaza.

I Gaza sørger vi for rent vand, genopbygger beskadigede vandsystemer og forbedrer sanitære faciliteter i store dele af Gaza. Vi støtter også unge piger og kvinder med teknisk træning, så de kan få et arbejde og forsørge sig selv. På Vestbredden arbejder vi blandt andet på at hjælpe unge palæstinensiske mænd og kvinder med at få den tekniske og erhvervsfaglige uddannelse og træning, der gør dem i stand til at få et arbejde inden for den grønne omstilling.

Stop Israels ulovlige bosættelser
Støt vores arbejde for en mere retfærdig fremtid
I mange af verdens mest konfliktfyldte områder kæmper mennesker for deres rettigheder, for adgang til uddannelse og for muligheden for at opbygge en bæredygtig fremtid. Støt os i vores arbejde for at hjælpe mennesker, der har fået frataget deres hjem, rettigheder, frihed og forsørgelsesgrundlag som følge af konflikt, klimakatastrofer eller økonomisk ulighed.
Støt her

Oxfam Danmarks mål

  • At støtte unge palæstinensiske kvinder og mænd i Jordandalen og Area C til at få de tekniske færdigheder og den uddannelse, der er nødvendig for at få et job i landbrugssektoren
  • At bidrage til økonomisk udvikling og bæredygtighed med kooperativer i den palæstinensiske olivenoliesektor
  • At støtte palæstinensiske organisationer at forsvare deres rettigheder og informere om konsekvenserne af den israelske besættelse
  • At sikre adgang til nødhjælp og beskyttelse, der redder liv i Gaza
  • At fremme international humanitær ret og adressere de underliggende årsager til konflikten

Analyser og artikler