Forside / Nyheder / ATP har investeret milliarder i Goldman Sachs skattely
Artikel

ATP har investeret milliarder i Goldman Sachs skattely

10.02.2016

Af Lars Koch, program- og politikchef

Lars Koch, IBIS' program- og politikchef, til CSR-event om skat.
Lars Koch, IBIS' program- og politikchef, til CSR-event om skat.
Foto : Sisse Christensen

ATP og andre investorer bør tage afstand fra selskabskonstruktioner, der er designet til at investorer kan undgå at betale skat.

Hele 10,4 milliarder kroner. Så meget har ATP, der er alle danskeres fælles pensionsopsparing, investeret i Goldman Sachs skattely-konstruktion. Tæt på fem millioner danskere betaler til ATP. I gennemsnit har hver af os altså 2.000 kroner investeret i Goldman Sachs skattely-selskaber gennem ATP.

Selskabskonstruktion designet til at undgå skat

Ugebrevet A4 har gennemgået ATPs investeringer. ATPs investeringerne er fordelt på otte forskellige selskaber, der alle er drevet af Goldman Sachs. Syv ud af otte af de pågældende selskaber har adresse på de britiske Caymanøer, mens de resterende er lokaliseret i staten Delaware i USA.

Begge steder er velkendte skattely for multinationale selskaber. Der er tale om samme selskabskonstruktion, som Goldman Sachs brugte til at købe DONG med. ATP betaler formodentlig den skat, de skal, når de tager overskuddet hjem til Danmark. Men selve selskabskonstruktionen er designet til, at investorerne kan undgå skat, særligt hvis de flytter overskud videre ud i andre skattely.

En mere aktiv skattepolitik

I IBIS mener vi, at ATP og andre investorer bør have en mere aktiv skattepolitik, hvor de tager afstand fra den slag s selskabskonstruktioner. Ligesom de bør lade være at investere i våben, børnearbejde eller fossile brændstoffer, skal de heller ikke investere i selskaber, der er designet til at undgå skat.

Vi ved, at multinationale selskaber ved at flytte overskud i skattely gennem kunstige selskabskonstruktioner undgår skat for mere end 100 milliarder dollars i udviklingslandene og et endnu større beløb i de rige lande. Skatteindtægter, der kunne være brugt på uddannelser og sundhed – eller til glæde for danske pensionister.