Forside / Nyheder / Brændpunkt Latinamerika: Kampen for klimaretfærdighed
Artikel

Brændpunkt Latinamerika: Kampen for klimaretfærdighed

22.03.2024

Af Ginesta Andreazini, Oxfam Danmark

vindmoller-i-la-guajira_columbia.jpg

Latinamerika er rig på naturressourcer. Denne rigdom har bragt multinationale virksomheder til Latinamerika for at udnytte naturressourcerne fra regionen, såsom kul og olie, som i høj grad eksporteres til vestlige lande som Danmark.

Gennem årtier og på grund af disse aktiviteter har lokalbefolkningen - især fattige, afro-efterkommere og oprindelige folk - været vidne til tvangsfordrivelse, vand- og miljøforurening, negative sundhedsmæssige konsekvenser og menneskerettighedskrænkelser. Disse samfund er dog blevet økonomisk afhængige af disse multinationale selskaber. Som del af den grønne omstilling, ser lokalbefolkningen desuden store solcelle- og vindmølleparker blive installeret på deres territorier uden deres samtykke Dette forværrer konflikterne mellem befolkningen og virksomhederne, og også befolkningen afhængighed af disse virksomheder.

I lyset heraf havde vi, Oxfam Danmark den 13. marts, arrangeret en paneldebat med den tidligere mine- og energiminister i Colombia, professor Irene Vélez-Torres og de danske organisationer Peru Solidaritet, NOAH, Institut for Menneskerettigheder og Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Her delte Irene Vélez-Torres sine erfaringer som mine- og energiminister, da hun forsøgte at gennemføre en retfærdig energiomstilling og begrænse minedriften i Colombia. Hun understregede, at den grønne omstilling skal være retfærdig og med en afvækst og afkolonisering tankegang: Hun sagde:

Vi er nødt til at stille spørgsmål ved, hvad der ligger bag at grønnere vores økonomier, for grøn økonomi er ikke altid god". Desuden pointerede hun, at forskere og civilsamfundet er essentielle til at støtte og implementere politikker, der gavner miljøet og menneskene.
Irene Vélez-Torres
Professor og tidligere Mine- og energiminister i Colombia

Under eventet fik de danske organisationer også muligheden til at forklare, hvordan de arbejder med klimaretfærdighed i Latinamerika. Her præsenterede Oxfam Danmark vores arbejde med miljøforkæmpere i Latinamerika - især i den colombianske region La Guajira - og en nye rapport om klimaulighed i Latinamerika.

Den 14. marts holdte vi desuden et oplæg om klimaretfærdighed i Latinamerika sammen med Irene Vélez-Torres på Lund Universitet, hvor ca. 60 studerende hørte om vores erfaring med miljøforkæmpere i Latinamerika og vores advocacy arbejde i Europa.

tema_klimaulighed.jpg
Sådan arbejder vi for klimaretfærdighed
Oxfam Danmark kæmper for, at de rige lande tager ansvar. Samtidig hjælper vi de fattigste og mest udsatte befolkninger med at få indflydelse på brugen af naturens ressourcer og skabe en bæredygtig, lokal udvikling. Det sker bl.a. med nye løsninger inden for landbrug, vand og energi.
Læs mere om vores arbejde