Forside / Nyheder / El Salvador vil "sparke hul" i machismoen
Artikel

El Salvador vil "sparke hul" i machismoen

18.09.2017

Af Bonnie Sørensen

El Salvador er et af verdens mest voldelige lande, og ikke mindst kvinder lider under udbredt vold og sexisme og et retssystem, der stort set altid lader overgrebsmanden gå fri. For at bekæmpe problemet har Oxfam og El Salvadors regering lanceret kampagnen "Spark hul i Machismoen".

Fakta

El Salvador er på andenpladsen i rækken af verdens mest voldelige lande, efter nabolandet Honduras.

Borgerkrigen, som herskede 1980-1992 og krævede over 70.000 dødsofre, og mange års efterfølgende bandekrig, som har været præget af narkohandel og afpresninger, har sørget for, at ekstrem vold er et gennemgående træk i El Salvador

”Machismo er en forestilling om, at mænd er mere værd end kvinder, og at mænd kun er rigtige mænd, når de dominerer. Det er et fænomen, der gennemtrænger selvforståelsen i store dele af Latinamerika, og som bærer en stor del af skylden for de store problemer med vold generelt og ikke mindst vold mod kvinder," siger Annelie Abildgaard, kommunikationschef hos Oxfam Danmark.

Kampagnen tager udgangspunkt i den diskrimination, som kvinder bliver udsat for i forbindelse med fodboldkampe. Hver eneste måned registreres 30 alvorlige tilfælde af vold mod kvinder i forbindelse med fodboldkampe - overgrebene foregår enten på stadion, på gaden eller i hjemmene før, under eller efter en kamp. Det skal stoppes, og generelt ønsker man med kampagnen at skabe en større bevidsthed om de samfundsmønstre, der tillader den ekstreme machismo og vold i El Salvador.

Siden fodboldkrigen mellem El Salvador og Honduras i 1969, som varede i 100 timer, kostede over 4000 mennesker livet og sårede 15.000 mennesker, har det været næsten umuligt at adskille fodbold og vold i El Salvador. Dermed er knivstikkeri, drab og gadevold desværre blevet en naturlig del af sportsbegivenhederne.

"Men sportsvolden afspejler blot de konflikter, som allerede er dagligdag i det salvadoranske samfund, ligesom sociale spændinger i forbindelse med migration og arbejdsløshed kan siges at være de egentlige grunde til at fodboldkrigen brød ud i 1969," siger Annemette Danielsen, der er rådgiver i Oxfam Danmark.

Kampagnen er blevet til i et samarbejde mellem Oxfam Danmark lokale partner Fundación Justicia y Género, mynighederne og en række andre kvinde- og menneskeretsaktører i El Salvador.

Det er langt fra kun menige mænd og kvinder, som har et ansvar for at bekæmpe machismoen. Det er i høj grad også myndighederne, der har et ansvar. Derfor er det ifølge Annemette Danielsen en god og vigtig ting, at myndighederne er en del af kampagnen og officielt støtter kampen mod machismo.

"På alle niveauer kan man gøre mere for at sikre menneskers rettigheder og øge ligestillingen mellem kønnene. Ikke mindst ved at undgå diskrimination i offentlige institutioner og ved at skabe et retssystem, der i langt højere grad forfølger og straffer overgreb mod kvinder - i dag er det eksempelvis under 2 procent af voldsforbrydelser mod kvinder, der ender med en straf til overgrebsmanden," siger hun.

"Spark hul i Machismoen” er en mulighed for at gøre opmærksom på problemet og diskutere de konsekvenser, det har for den enkelte mand og kvinde og samfundet som helhed. Kampagnen er en del af en større indsats, der aktivt bekæmper vold mod kvinder og giver piger og kvinder bedre adgang til uddannelse og demokratisk indflydelse. Kampagnen skal i de kommende måneder også lanceres i Honduras, Guatemala, Nicaragua og Costa Rica.