Forside / Nyheder / Frivillig-succes på Latinofestivaler
Artikel

Frivillig-succes på Latinofestivaler

20.12.2019

Af Sine Ellen Søndergård

latinamerikafestival-kbh-2019-foto-lotte-aersoee-680x453.jpg
Foto : Lotte Ærsøe og privat

I efteråret lykkedes det Oxfam Danmarks frivillige at stable latinofestivaler på benene i både Aalborg, Aarhus og København. Det var et stort arbejde – men samtidig enormt givende for både frivillige og publikum.

På en solrig lørdag i oktober løb Oxfam IBS' tre første latinamerikanske festivaler af stablen i henholdsvis Aalborg, Aarhus og København, hvor i alt 1.200 mennesker mødte op for at være med. Det var de frivillige i Latinamerika-grupperne, der stod bag. Og det var en stor succes for både dem selv og alle de engagerede deltagere.

"At være med til at planlægge og udføre Latino Festivalen var en virkelig fed oplevelse. Vi stod for de mere politisk drevede emner: Jeg tog ansvar for planlægning af et oplæg og en debat om situationen i Nicaragua. Som frivillig i Latinamerika-gruppen, følte jeg, at Latinofestivalen bragte os tættere på hinanden. Og det var en rigtig god dag med en masse forskellige aktiviteter og dejlige mennesker fra hele verden. Det kan klart anbefales at komme til næste års Latino Festival!" fortæller Andy Jørgensen, der var med til at stable festivalen i København på benene.

latinofestival-kbh.jpg

Et lille udpluk af de 700 deltagere, der var med på Latinofestivalen i København

Hannah Lempertz, der er frivillig i Aarhus, havde også en utroligt positiv oplevelse:

”Latinofestivalen som projekt har været utrolig givende for mig, da jeg fandt ud af, hvordan man med begrænset tid og ressourcer kan lave et brag af en fest. Det var vores partnerorganisationer og alle vores frivillige deltagere, der var fundamentet i festivalen. Uden dem ville det ikke have været muligt, så det er jo utrolig dejligt at se, hvad der kan opnås, når frivillige arbejder sammen. Succesen skyldes ikke mindst den opbakning, vi fik fra latinamerikanerne i Aarhus. Vi kunne tydeligt se deres taknemmelighed for at være i stand til at fejre deres fælles kultur. Og så fik vi lært en masse inden for organisation, projektudvikling og interkulturel kommunikation.”

aarhus-latinofestival.jpg

Latino-festivalen i Aarhus blev afholdt i Domen på Aarhus Havn

Også i Aalborg havde de frivillig en god oplevelse med at arrangere festivalen. Michela Venturi fra frivilliggruppen fortæller:

"Joining the Oxfam Danmark Latino Festival as a volunteer meant much more than putting my organizational skills to the test. It meant being part of a group effort to celebrate the beauty and complexity of Latin America. It meant rediscovering how the political contradictions, the cultural heritage, and the diversity all come together to create a unique region. It means being on an equal level with all the other volunteers and people who joined us in our celebration, hoping that our efforts will bring the same equality to a region that is deeply affected by inequality. Looking forward to many more Oxfam Danmark Latino Festivals!"

aalborg-latinofestival-680x453.jpg

De frivillige latino-entusiaster fra Aalborg - Michela er nummer to fra højre

På dagen blev der sat fokus på mange af de interessante facetter af Latinamerikansk kultur; både store og små fik mulighed for at lære latinamerikanske dansearter og børnesange, smage Inka-cola og Empanadas og nyde smukke kunstudstillinger.

De festlige indslag blev ledsaget af mere alvorlige indslag om den politiske situation på kontinentet. For eksempel var der foredrag om de kvindelige menneskerettighedsforkæmpere i Fuerza de Mujeres Wayuu i Colombia, uddannelse i Brasilien og oprindelige folks aktivisme i Mexico. Og der var fremvisninger af dokumentarfilm produceret af det mexicanske dokumentaristfællesskab Ambulante Más Allá.

Vi glæder os allerede til at gentage succesen næste år!

Vil du være med til at bekæmpe ulighed i en af de tre Latinamerika-grupper – og samtidig udvikle dig selv både socialt og fagligt? Så skriv til frivilligkoordinator Amanda Thorhauge Blaabjerg på atb@oxfam.dk.