Forside / Nyheder / Hele Verden i Skole og LæseRaketten sætter i 2019 kurs mod Colombia
Artikel

Hele Verden i Skole og LæseRaketten sætter i 2019 kurs mod Colombia

26.06.2018

Af Line Agerlin Trolle

I LæseRaketten 2019 kan du møde Thaliana på 7 år, der bor ved flodbredden i Amazonas.
I LæseRaketten 2019 kan du møde Thaliana på 7 år, der bor ved flodbredden i Amazonas.
Foto : Andreas Beck

Cirka 180.000 danske skoleelever læser hvert år i  Oxfam Danmarks læsebog, LæseRaketten. I 2019 sætter LæseRaketten kursen mod Colombia, som er et land med oprindelige folk, store forskelle og en aktuel fredsproces.

LæseRaketten om Colombia kommer vidt omkring i landet. Vi møder blandt andet børn, der lever ved floden i Amazonas, nogle som bor i hovedstaden, Bogota, hvor vold og kriminalitet præger hverdagen, og andre der bor tæt ved en af verdens største kulminer.

Historierne bliver til

Hele Verden i Skole har netop været i Colombia for at møde de børn, som er med i LæseRaketten 2019.

Thaliana er 7 år og bor ved flodbredden i Amazonas. Hun skal sejle ned ad floden for at komme i skole. De er kun fire børn i hendes skole og hun er den eneste pige.

Vi møder også Lucia, som bor i hovedstaden, Bogotá. Her er usikkerhed hverdag for de fleste mennesker, og familierne må prøve at beskytte deres børn mod den barske by.

”Colombia er et kæmpe stort land med børn der lever vidt forskelligt. Fra Bogota, hvor der bor 10 millioner mennesker, og hvor børn mange steder ikke må gå alene på gaden, til Amazonas stille liv langs floderne. Alle steder mærker man usikkerheden omkring fredsprocessen og frygten for at volden blusser op,” fortæller Heidi Brehm, kampagnekoordinator hos Oxfam Danmark.

I LæseRaketten vil vi også møde Elkin, som hele sit liv har boet langs floden ved Macarena. Men nu er han flyttet med sin mor til den nærmeste lille by for ellers ville han ikke kunne fortsætte i skole.

I kan allerede nu glæde jer til at læse meget mere om Thaliana, Elkin og de andre børn, der fortæller om deres liv, håb og drømme for fremtiden.

Information om undervisningsmaterialet

LæseRaketten er gratis og kan bestilles frem til 1. november 2018. Bogen er trininddelt og rettet mod 0.-8. klasse i grundskolen.

Læsebogen indeholder portrætter af børn fra årets fokusland samt fantastiske fortællinger og flotte tegninger, som danske forfattere og tegnere har lavet.

På hjemmesiden er et stort onlineunivers for eleverne med supplerende materiale med artikler, opgaver, film og billeder. Lærere kan finde lærervejledning, opgaver til portræthistorierne, forslag til temauger og meget mere. Det hele findes på heleverdeniskole.dk

Vigtige datoer:

  • Tilmeldingen lukker 1. november.

  • Onlinemateriale og temaugeforslag er klar primo januar 2019

  • LæseRaketten lander på jeres skole i uge 1-4 2019

  • LæseRaket-ugen er uge 15 i 2019 (ugen op til påske)

  • Aktionsdage afholdes i foråret

Bestil en gratis LæseRaket til hver elev via tilmeldingen

Politiken gav fem hjerter til dette års LæseRaket: ”Som altid er raketten fyldt til bristepunktet med historier, fakta, flot opsætning og godt humør,” og "bogen er både oplysende og sandfærdig uden at blive belærende eller sentimental."

Folkskolen skrev: ”Efter min mening har vi at gøre med et rigtigt spændende og højst aktuelt materiale. Elever bliver her oplyst om forholdene for beboere og flygtninge i store dele af verden. De allerfleste har set klip fra tv om dette store problem, og i "Læseraketten" har dygtige mennesker omsat dette vanskelige stof til børnehøjde uden at falde i den grøft kun at skildre, hvor forfærdeligt det er. Livet består også i Jordan af både glæder og sorger."