Forside / Nyheder / Mordet på Jo Cox viser det kun alt for tydeligt...
Artikel

Mordet på Jo Cox viser det kun alt for tydeligt...

23.06.2016

Af Vagn Berthelsen

22. juni var tusinder samlet på Trafalgar Square i London for at mindes Jo Cox på hendes 42 års fødselsdag.
22. juni var tusinder samlet på Trafalgar Square i London for at mindes Jo Cox på hendes 42 års fødselsdag.
Foto : Andy Hall/Oxfam

Mordet i sidste uge på den britiske parlamentariker og tidligere Oxfam’er Jo Cox kom som et chok. Selvom vi i Danmark først lige er trådt ind i Oxfam, har det påvirket os at mærke, hvor rystede vores kollegaer rundt om i verden har været – og er – af tragedien.

Mange kollegaer har mistet en god ven. Og mordet står som et tydeligt vidnesbyrd for os alle om, at det er blevet farligere at mene noget. At kæmpe offentligt for en sag.

Et ægte forbillede

Jo Cox viede sit liv til kampen mod ulighed og intolerance. Hun var ansat i Oxfam fra 2001-2009. Først stod hun i spidsen for Oxfams arbejde for fair verdenshandel, og senere engagerede hun sig stærkt i arbejdet for at beskytte de svageste i de humanitære kriser i Congo og Darfur. Hun var kendt i hele Oxfam som en håndgranat af energi – altid glad, smilende, fuld af idéer, idealisme og passion. Vi kan kun beundre hendes mod og engagement.

Men mordet på Jo Cox er kun det seneste i rækken af overfald på aktivister rundt om i verden. Sidste år blev der dræbt mere end tre miljøaktivister – om ugen! Et kendt eksempel er den hunduranske menneskerettighedsforkæmper Berta Caceres, der for et par måneder siden blev skudt foran sine børn, fordi hun havde kæmpet for sit indianske folks rettigheder. Hvert år bliver 70 journalister dræbt – udelukkende fordi de er journalister. Antallet af hate crimes er stigende i Vesten. Og jeg kunne blive ved.

Vi hylder åbenheden

I sidste weekend var jeg til folkemøde på Bornholm. Det er fantastisk, at vi her i Danmark har sådan et arrangement, hvor alle lige fra ministre, erhvervsfolk og aktivister til almindelige borgere mødes for at debattere, udveksle idéer og drikke en øl i ly for regnen.

Og det er så vigtigt, at vi fortsætter på den måde. Vi må ikke lade os skræmme til tavshed. Vi skal stå sammen mod ekstremisme, racisme, had og de anti-demokratiske kræfter, der forsøger at true os. For kun ved at stå sammen kan vi kæmpe mod dem. Det gælder både her og i resten af verden.

Det var også det, som Jo Cox kæmpede for: en verden, hvor værdier som tolerance, respekt og sammenhold er i højsædet på tværs af landegrænser. Lad os sammen arbejde for, at hendes tanker lever videre. Lad os debattere, diskutere og skændes – men altid med respekt for dem, der mener noget andet end os. Lad os føle os inspirerede af hendes imponerende livsværk – ikke angste på grund af død.