Forside / Nyheder / Netflix sender store summer i skattely
Artikel

Netflix sender store summer i skattely

16.01.2020

netflix-logo.jpg

En ny rapport fra tænketanken Tax Watch UK, viser at den amerikanske streamingtjeneste Netflix sender store beløb i skattely, fremfor at blive beskattet i de lande, hvor deres brugere befinder sig.

”Den nye rapport viser, at Netflix sender gigantiske beløb i skattely. Det er oprørende, men desværre ikke særligt overraskende, da vi ved, at de nye store tech-selskaber som Facebook, Google og Amazon er mestre i denne type skattetricks,” fortæller Oxfam Danmarks skatteekspert Christian Hallum.

”Problemet opstår, fordi vores oldgamle skatteregler slet ikke kan håndtere den nye tech-industri. Igen og igen ser vi, at disse selskaber ikke behøver at betale skat i de lande, hvor alle deres brugere er bosat, men i stedet sender fortjenesten i skattely” tilføjer han.

Der er behov for at vi sikrer, at nye digitale forretningsmodeller stadig kan beskattes der, hvor de har aktivitet mener Christian Hallum og uddyber:

”Regeringen skal op i gear. De må kaste sig helt ind i kampen mod skattely og skattetricks i de igangværende forhandlinger i OECD om nye globale skatteregler, og de må være klar på at Danmark og EU kan gå enegang, hvis OECDs løsninger ikke leverer.”

Læs rapporten her

Hovedtal fra rapporten:

•    Netflix havde i 2018 en omsætning fra streaming uden for USA på $7,8 bn. og et overskud for hele koncernen på $1.2 bn. I 2018 meddelte Netflix at de for første gang havde opnået et overskud fra deres streaming i udlandet, men ikke hvor stort overskuddet var.

•    Størstedelen af Netflix omsætning (80%) uden for USA ender i et selskab i Holland, som modtager €5.5bn ($6.27bn). Der rapporteres et lille overskud på €152 mio. i 2018 i selskabet, men overskuddet synes kunstigt lavt, da der opgøres kæmpe udgifter (€4 bn.) til betalinger til andre datterselskaber – formentlig videre i andre skattely, men det kan ikke spores. Tidligere gik det til Cayman Islands, men det selskab er ophørt og sporet ender dødt. De hollandske skattebetalinger fra selskabet er €4 mio, hvilket er meget lavt.

•    Rapporten estimerer at Netflix har parkeret overskud på omkring $327.8 - $430 mio. fra udlandet (ikke-USA) i skattely.

Yderligere baggrund:
•    Forskere har udregnet at Danmark i 2016 mistede 6,9 mia. kr. pga. selskabers brug af skattely. Det svarer til 12% af den samlede danske selskabsskat.

•    Udviklingslandene er særligt hårdt ramt af skattely og selskabers skattetricks og mister årligt milliarder i skatteindtægter.