Forside / Nyheder / Oxfam sørger for rent vand og hygiejnekits til de overlevende efter mudderskredet i Sierra Leone
Artikel

Oxfam sørger for rent vand og hygiejnekits til de overlevende efter mudderskredet i Sierra Leone

15.08.2017

Af Rikke Hovn Poulsen

uvejr-over-kroo-bay-sierre-leone-foto-william-vest-lillesoe680x453.jpg
Foto : William Vest-Lillesøe

Oxfam leverer rent vand og hygiejnekits til de overlevende efter gårsdagens mudderskred på en skråning i udkanten af Sierra Leones hovedstad, Freetown. I første omgang regner vi med at nå ud til omkring 2.000 husholdninger. Men vi er bekymrede i øjeblikket, da voldsomme regnskyl stadig plager byen, og overfyldte og utilstrækkelige kloakker og drikkevandsforsyninger efterlader områdets beboere ekstremt sårbare over for udbrud af kolera og andre sygdomme.

Daniel Byrne, der er en del af det Oxfam-team, der har besøgt de værst ramte områder, siger:

”Vi så massive ødelæggelser – folk hev døde kroppe ud med deres bare nævner. Vi så ingen overlevende fra de huse, der var begravet i mudder. Naboer giver husly til nogle af de mennesker, der har mistet deres hjem. Vi talte med én, der har taget 30 mennesker ind i et hus med kun tre værelser,” fortæller han.

”Det er nogle af de fattigste områder i Freetown, der er ramt. Vand og sanitet er i bedste fald meget primitivt – i værste fald ikke-eksisterende. Når alt for mange mennesker bliver samlet et sted, udgør det er en alvorlig sundhedsrisiko, og stedet bliver en potentiel yngleplads for sygdomme.”

Mere end 300 mennesker er døde, og derudover regner man med, at omkring 3.000 mennesker er blevet gjort hjemløse af mudderskredet, som var forårsaget af voldsomme regnskyl. De berørte bliver midlertidigt indkvarteret på lokale skoler og politistationer, men Sierra Leones myndigheder udtrykker alvorlig bekymring for sundhedstilstanden og advarer om, at vand og sanitet straks skal bringes i orden for at mindske risikoen for en koleraepidemi.

Oxfams landedirektør i Sierra Leone, Thynn Thynn, siger:

”Katastrofen har efterladt tusinder af ekstremt fattige mennesker uden et hjem. Byen oplever oversvømmelser hvert år, men ikke i denne størrelsesorden. Oxfam samarbejder med vores lokale partere i Freetown for at hjælpe de overlevende og forebygge sygdomsudbrud.”

Støt ofrene i Freetown her og nu - giv en donation her