Forside / Nyheder / Pigernes potentiale er helt enormt
Artikel

Pigernes potentiale er helt enormt

11.10.2017

Af Mie Roesdahl, Oxfam Danmark

girls-junior-high-salwa-ghana-photo-lotte-aersoee-1.jpg

I dag er det international pigedag. Og i den anledning vil jeg gerne præsentere dig for 20-årige Beatrice Darkpi. Hendes forældre er fattige kakaobønder fra det nordlige Ghana. Som lille blev hun sat til at hjælpe i markerne og hente vand otte-ti gange om dagen. På hendes hjemegn er der ikke mange, der får en ordentlig uddannelse - især pigerne dropper ud af skolen tidligt, og mange går en tilværelse i møde som barnebrude, teenagemødre og ekstremt fattige voksne.

Men for ni år siden besluttede Oxfam Danmark og vores lokale partnere at gøre noget. Vi oprettede en skole, Girls’ Model Junior High School, for unge piger fra fattige familier. Én af de første elever var Beatrice, og den kvikke pige greb muligheden. I dag læser hun til elektronikingeniør på universitetet.

Beatrice er heldigvis ikke alene: Ni ud af ti elever på pigeskolen får deres eksamensbevis, og næsten alle fortsætter videre i uddannelsessystemet. I dag går mange af pigerne fra de første årgange på universitetet ligesom Beatrice, hvor de for eksempel læser til læger og ingeniører.

Læs hele historien om, hvordan det gik Beatrice og hendes veninde efter Girls' Model School

 Det er en fantastisk historie i sig selv, at 221 pigeskæbner siden 2008 er blevet ændret. Men for et års tid siden skete der noget, der gjorde historien endnu bedre.

EN FORSKEL, DER VARER VED
Når Oxfam Danmark laver et projekt som pigeskolen, er det selvfølgelig for at hjælpe de enkelte piger. Men vi vil mere end det: Vi vil ændre normerne om piger og uddannelse i hele Nordghana.

Derfor samlede vi forrige år gode kræfter fra alle distrikter i Nordghana og fortalte om resultaterne. Og det virkede: I år slog 16 pigeskoler dørene op til første skoledag, og over 500 piger fra fattige familier rundt om i landsdelen kom dermed i gang med en uddannelse, der vil ændre deres liv for altid. Oxfam Danmark hjælper med rådgivning og lærertræning. Men ellers er det de lokale myndigheder, der driver skolerne. Om få år bliver vi overflødige. Heldigvis!

Nu er vi i gang med at tænke over, hvordan vi kan bruge erfaringerne andre steder. Måske kan vi lave lignende skoler i andre lande? En ting er i hvert fald sikkert: Snart vil tusindvis af unge kvinder stå med en uddannelse i hånden, der giver dem en verden af muligheder.

Skriv under på brevet til Lars Løkke om at sende flere af verdens fattigste børn i skole

 Det er da en succeshistorie, der vil noget. Tak, fordi du støtter verdens børn i at komme i skole. Din støtte gør en forskel!