Forside / Nyheder / Vi må ikke tie
Artikel

Vi må ikke tie

25.08.2018

Den danske regering har været tavs i sagen om fængslingen af fredelige menneskerettigheds-aktivister i Saudi Arabien. Canada, som har protesteret mod fængslingen af menneskerettighedsforkæmperne, har fået smidt deres ambassadør ud, men vi har ikke hørt Danmark bakke op om protesterne eller for alvor støtte Canada, som nu får det ene slag efter det andet af det magtfulde regime i Riyadh.

Af: Mie Roesdahl - Oxfam Danmark, Birgitte Qvist-Sørensen - Folkekirkens Nødhjælp, Tim Whyte - Mellemfolkeligt Samvirke, Christian Friis Bach - Dansk Flygtningehjælp og Rasmus Stuhr Jakobsen - CARE

I Danmark har formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn Søren Espersen fra Dansk Folkeparti sagt, at Danmark skal blande sig udenom. Udenrigsminister Anders Samuelsen har valgt ikke at sige noget. Ikke så højt, at det kan høres i offentligheden i hvert fald.

Men det er afgørende, at både Danmark og EU åbent siger fra, når mennesker, der kæmper for menneskerettighederne fængsles og når det demokratiske rum for at udtale sig kritisk overfor et regime undertrykkes – uanset om det sker i en slyngelstat vi ikke kan lide eller hos et regime vi opfatter som strategisk allieret og handelspartner, som tilfældet er med Saudi Arabien.

Verden over strammes grebet mod menneskerettighederne. Råderummet for civilsamfund indskrænkes voldsomt. Danmark ses som forsvarer for ytringsfrihed og andre grundlæggende menneskerettigheder. Den position skal vi holde fast i. Vi opfordrer Danmark og EU til at melde klart ud, når menneskerettigheder krænkes – både via diplomatiet og helt åbent.

Læserbrev bragt i Berlingske