Forside / Nyheder / Vi vil gerne forstyrre billedet
Artikel

Vi vil gerne forstyrre billedet

30.11.2018

Af Christian Damholt

aktion-foran-dansk-bank-foto-thomas-flensted-680x453.jpg
Foto : Thomas Flensted

I september stod jeg sammen med en håndfuld frivillige og kolleger fra Oxfam Danmark foran Danske Banks hovedsæde på Kongens Nytorv i København. Vi havde et mægtigt banner med, som vi rullede ud under stor opmærksomhed fra et par af bankens jakkesæt.

Få dage før var det slået fast, at Danske Bank har hvidvasket milliarder af kroner, stjålet fra almindelige mennesker og gemt væk i skattely rundt om i verden. Det er endnu et eksempel på, at verdens finansielle elite igen og igen og uden blusel gør, hvad den kan, for at undgå at bidrage til fællesskabet, og alt for ofte med hjælp fra institutioner, vi troede, vi kunne stole på. Denne gang altså Danske Bank.

Fordi hvidvask og skattely er i modsætning til alt, hvad jeg og Oxfam Danmark ønsker, at Danmark skal være kendt for, gav vi den dag på Kongens Nytorv banken det mere passende navn, Udanske Bank. Siden har vi samlet tusindvis af danskere i kravet om, at den danske stat og kommunerne dropper Danske Bank. Vi beder dem flytte vores fælles skattekroner til en bank, som vi kan have tillid til.

Kampagnen mod Danske Bank fik en af vores faste kritikere til at udtale sig til nyhedsmediet Altinget. Han var meget forundret over vores kampagne, fordi – og jeg citerer – ”det forstyrrer billedet, når udviklingsorganisationer ikke bare vil redde den tredje verden. De skal åbenbart også redde alle mulige andre verdener.”

Svaret til ham og andre er, at der jo kun findes én verden, og den er tæt forbundet. Hvidvask og skattely er globale fænomener, som skaber en ulige verden og alle steder stjæler de midler, som kunne have reddet liv, bekæmpet fattigdom, givet uddannelse og skabt muligheder for almindelige mennesker. Derfor bekæmper Oxfam Danmark hvidvask og skattely, hvor vi ser det. Hvis vi undervejs forstyrrer billedet for dem, der lever fedt med status quo, så er jeg kun stolt af det.

Jeg er stolt af, at mere end 30 kommuner på det seneste har diskuteret, hvorvidt de bør droppe Danske Bank. Og jeg er stolt af, at det allerede er otte kommuner - herunder landets største - der har skrevet under på Oxfam Danmarks charter for skattelyfri kommune. Det rykker, når vi står sammen mod ulighed.

Tusind tak, fordi du er med.