Forside / Historier / Bente byggede sundhedshuse i 1989 og de står der endnu
Historie

Bente byggede sundhedshuse i 1989 og de står der endnu

12.05.2023

Af Simone de Blanck

bente-strager-wus.jpg

For mere end 20 år siden byggede den i dag 61 årige Bente Strager sundhedshuse i bjerglandsbyerne i Nicaragua. Huse, som stadig bliver brugt og hvor der altid står personale klar til at hjælpe.

Det var en livsændrende oplevelse for Bente, da hun som 27-årig sygeplejerske tog til Nicaragua for WUS, World University Service, som vi hed dengang.

Jeg red typisk to-tre dage om ugen ud til landsbyerne. Jeg dækkede et bjergområde med 27 bjerglandsbyer, som var en del af det samme sundhedsdistrikt
Bente Strager

I Nicaragua brugte hun brugte hun sine kundskaber til at give vaccinationer, hjælpe til ved fødsler og stå klar, når borgere konsulterede hende om deres helbred.

wus-kooperant-bente-strager-mor-barn-la-sapu-nicaragua-foto-mark-w-russell-(7)-1683900917.jpg
Bente konsulterer en mor i La Sapera.

WUS støtter kampen for frihed

Hen imod slutningen af 1970'erne gjorde befolkningen i Mellemamerika oprør mod diktatoriske regimer. Den kamp ønskede vi at støtte i WUS og derfor begyndte vi at arbejde med l

En proces vi gerne ville støtte og begyndte derfor at arbejde med at støtte lokale udviklingsprojekter og organisationer i Guatemala, El Salvador, Honduras og Nicaragua.

Første prioritet var at forbedre sundheden. Det var Bente med til.

I Nicarguas bjerge lå landsbyerne langt fra hinanden og der var ikke et hospital eller en lægepraksis lige om hjørnet, hvis man blev syg.

Som en del af korpset havde Bente til opgave at rejse rundt til de afsides boligområder sammen med nicaraguansk personale, hvor hun underviste, afholdte konsultationer eller støttede nybagte mødre i deres nye job som forælder.

Når Bente ankom til en bjerglandsby mødtes hun med den lokale bonde, som var ansvarlig for at vide hvem der havde tuberkulose eller hvem der var gravid, så hun vidste hvor hun skulle lægge sin arbejdsindsats.

Men hvad skulle beboerne gøre, når hun og de andre lokale sundhedshjælpere skulle videre?

bente-strager-wus_1.jpg
Bente vejer et barn i landsbyen El Coyol.

Bjerglandsbyer får sundhedshuse

Gennem projektet med WUS og de lokale organisationer var Bente med til at bygge små huse i hver by, hvor der altid var en læge eller sygeplejerske tilstede.

Her mere end 20 år efter er de stadig fast bemandede. Det er noget som har haft en effekt og gjort at sundheden kom tættere på folk. Det er meget dejligt at vide, at det stadig står i dag.
Bente Strager

Bentes udsendelse med WUS til Nicaragua har haft stor betydning for hendes liv lige siden. Hun endte med at blive i landet i flere år, og selvom hun sidenhen flyttede tilbage til Danmark har hun i dag stadig kontakt med flere af de mennesker hun lærte at kende som udsendt.

I løbet af 80’erne fjernede den danske WUS sig mere og mere fra det internationale, indtil vi i 1991 løsrev os helt og ændrede navn til IBIS - International Bistand International Solidaritet.

Senere blev IBIS til Oxfam Danmark. Selvom vores organisation har skiftet navn undervejs, viser vores historie at vi alle dage har kæmpet for civilsamfundets ret til et liv fri for uretfærdighed.

I dag støtter vi fortsat Latinamerikas organisationer og bevægelser i at organisere sig og fremme politiske forandringer, så unge, kvinder og det oprindelige folk har en stemme og indflydelse på deres samfund.