Forside / Historier / Jeg fandt mig bare i, at min mand slog mig
Historie

Jeg fandt mig bare i, at min mand slog mig

16.01.2023

Maya-kvinden Silvana Ajanel Cajas bærer nu stolt det traditionelle guatemalanske tøj.
Maya-kvinden Silvana Ajanel Cajas bærer nu stolt det traditionelle guatemalanske tøj.
Foto : William Vest-Lillesøe

Vold og seksuelle overgreb er en del af dagligdagen for mange guatemalanske kvinder og børn, og mange af forbrydelserne bliver aldrig straffet. Oxfam Danmark havde sidste år fokus på at bryde tabuet

Silvana Ajanel Cajas sidder rank i sine farverige, traditionelle klæder i lokalerne hos Oxfam Danmarks partner Proyecto Miriam.

Her har hun arbejdet med at hjælpe voldsramte kvinder til et bedre liv. I dag er hun en stolt mayakvinde, der kæmper for sit folk. Men fortiden har sat sine dybe spor: I syv år levede hun i et ægteskab, hvor vold, undertrykkelse og frygt var hverdag.

”Jeg accepterede, at min mand slog mig og låste mig inde. Jeg havde altid båret det traditionelle tøj, og jeg var stolt af det. Men han sagde, at han ikke kunne lide de ækle indfødte folk, og han forbød mig at gå med det. Han behandlede mig, som om jeg intet var værd,” fortæller den 32-årige kvinde.

Frem for at anmelde sin mand over- vejede Silvana andre løsninger for at slippe fri fra volden. For hun var selv begyndt at tro på, at hun havde fortjent det.

Jeg tænkte på at tage mit eget liv, men jeg ville ikke gøre det alene. Jeg kunne ikke efterlade mine piger hos ham. Og jeg havde ikke ret til at slå dem ihjel,
Silvana Ajanel Cajas

Forrige år fik Silvana med hjælp fra Oxfam Danmark et stipendium, så hun kunne tage en diplomuddannelse. Dermed fik hun redskaberne til først at hjælpe sig selv ud af det voldelige forhold – og dernæst til at hjælpe andre til at gøre det samme.

Indsats, der virker

Vold og seksuelle overgreb er ekstremt tabubelagte i Guatemala, og alt for mange voldsmænd slipper for at blive straffet. Ofrene er bange for at anmelde volden, fordi de frygter gengældelser fra gerningsmanden eller hans familie.

Det er et kernepunkt for Oxfam Danmark i Guatemala at bekæmpe vold mod kvinder. I 2015 gennemførte vi – sammen med resten af Oxfam – en kampagne under overskriften ’Ikke en mere’.

Gennem oplysnings- materiale, radio- og tv-spots satte vi fokus på, at vold skal anmeldes til politiet. Arbejdet foregik i tæt dialog med de lokale myndigheder, som tog godt imod kampagnen og hjalp med at føre den ud i livet.

Resultaterne er til at få øje på: I de syv kommuner, hvor kampagnen løb af stablen, er antallet af volds anmeldelser steget med 90 procent i forhold til året før.