Forside / Historier / Riberaltas børn får en lysere fremtid
Historie

Riberaltas børn får en lysere fremtid

17.04.2023

Af Pernille Obelitz

Foto: Roberto Barrios

Legende og lærerige apps, nye skolematerialer og inspirerende livsprojekter skal bryde den onde cirkel af teenagegraviditeter, vold og børn, der dropper ud af skolen i Bolivia.

Forestil dig, at dine børn i skolen skulle undervises i, hvad vold er. At fremtiden er andet og mere end fattigdom, alkohol og tidlige graviditeter. At der er mulighed for et godt liv.

Men det er virkeligheden i Riberalta i det nordlige Amazonas i Bolivia. Her er familierne ekstra fattige, og en macho-kultur præger samfundet. Mange piger bliver gravide, før de er fyldt 18 år. De dropper ud af skolen og får ingen uddannelse. Utallige børn efterlades med bedsteforældre eller står helt alene. Andre oplever vold i hjemmet eller bliver banket af deres partnere.  

Derfor har Oxfam Danmark udviklet lærematerialer og softwareprogrammer, der guider børnene til at forme deres eget liv og engagere dem i at snakke med lærerne og deres forældre om, hvad der skal til for at opnå deres drømme.  

Indtil videre har vi nået over 1000 børn i 5. og 6. klasse på 22 skoler i Riberalta med livsprojektet, mens vi har uddannet 163 unge fra 9. og 10. Klasse til at være ungeambassadører og bringe læringen videre til endnu flere børn.  

Foto: Grethe Markussen

Nyt tech-center

Riberaltas børn og unge har også fået et nyt teknologisk læringscenter med computere, og over 9000 elever fra 1. til 6. klasse har fået nye skolematerialer, lærebøger, kladdehæfter, blyanter, penalhuse og splinternye skoletasker.  

Vi har desuden udviklet en undervisningsapp, hvor børnene kan lære matematik på en ny, let og legende måde, og så har vi skabt et softwareprogram, der gennem små historier lærer børnene at bryde spiralen af skadelige kønsnormer, teenagegraviditeter, vold, overgreb og diskrimination.  

Foto: Grethe Markussen

Vi har desuden videreuddannet børnenes lærere i informationsteknologi, brugen af den nye software og i nye pædagogiske tilgange til at arbejde med ligestilling mellem drenge og piger, ikke-diskrimination og forebyggelse af vold.  

Målet er, at bolivianske børn i Riberalta skal klare sig bedre i skolen og få modet til og muligheden for at læse videre, uddanne sig og opnå et godt job, der kan sikre dem selv og deres familier en bedre fremtid.

Alt det har kun kunnet lade sig gøre i samarbejde med vores partnerorganisation Machaqa Amawta Foundation og med fantastisk støtte fra Hempel Fonden.