Forside / Partnerskaber / Fonde / Education Out Loud / 4 ting, vi vil gøre for global uddannelse i 2017

4 ting, vi vil gøre for global uddannelse

Undervisning på en Oxfam IBIS-støttet landsbyskole i Kpasasini i Ghana
Undervisning på en Oxfam Danmark-støttet landsbyskole i Kpasasini i Ghana
Foto : William Vest-Lillesøe

Oxfam Danmark har fået en vigtig plads i bestyrelsen for fonden GPE, der hvert år uddeler milliarder af kroner til uddannelse i hele verden. Her er fire ting, vi vil kæmpe for i år

Den kæmpestore fond Global Partnership for Education (GPE), der i år uddeler i omegnen af 3,3 milliarder kroner til uddannelse i udviklingslandene, har fået en ny kvinde i bestyrelsen: Kira Boe, senior education advocacy advisor i Oxfam Danmark.  Her får hun stor indflydelse på den globale uddannelsespolitik i de kommende år – og hun vil især arbejde for:

1. Uddannelse og skat hænger sammen

For at få tilskud fra GPE skal modtagerlandene forpligte sig til at bruge en del af deres BNP på uddannelse.  Men det er ikke nok, mener Kira Boe:

”I dag siger GPE til landene: ’Vi vil kun give jer penge, hvis I afsætter en vis procentdel af jeres budget til uddannelse’. Men i virkeligheden ville det give meget bedre mening, hvis vi samtidig sagde: ’Lad os hjælpe jer med at gøre hele budgetkagen større, så I får flere penge ind i skat, som I kan bruge på uddannelse, sundhed og andre kerneopgaver’ – og så udvidede partnerkskabet til også at handle om et bedre og mere retfærdigt skattesystem,” forklarer hun.

GPE er et partnerskab mellem en masse forskellige aktører: Donorlande, udviklingslande, civilsamfundsorganisationer, FN-organisationer, Verdensbanken og mange flere. Kira Boe vil kæmpe for at udbygge partnerskabet, så fonden i fremtiden hjælper modtagerlandene til selv at skabe stabil finansiering af borgernes uddannelse. Udviklingslandene kan nemlig blive meget bedre til at beskatte rigmænd og virksomheder, der opererer i deres lande - der er et kæmpestort potentiale.

”På længere sigt er det jo landenes skattesystemer, der skal betale for deres uddannelse – ikke fonde eller donorer. Udviklingslandene Det skal GPE have endnu mere fokus på,” fastslår Kira Boe.

2. Gratis uddannelse til alle

Private firmaer forsøger i disse år at komme ind på markedet og tjene penge på uddannelse af verdens fattigste. Hvis det sker, vil kvaliteten i undervisningen falde drastisk, da de hverken bruger uddannede lærere eller lokalt tilpassede læseplaner. Og mange familier vil slet ikke have råd til at sende deres børn i skole, selvom prisen bliver lav - for de har ganske enkelt ingen penge at bruge på det.

Det har skabt et enormt pres på de gratis, offentlige skolesystemer i udviklingslandene.

”Uddannelsessystemerne er den rene krigsskueplads lige nu. I Oxfam Danmark kæmper vi med næb og kløer mod privatiseringen, da det vil stille verdens fattigste markant dårligere,” forklarer Kira Boe.

GPE administrerer en masse penge, som virkelig gør en forskel for det enkelte lands uddannelsessystem.  Derfor har fonden ret stor indflydelse på uddannelsespolitikken ude i landene.

”Gennem GPE skal vi arbejde for, at udviklingslandene fortsat beholder skolerne på statens hænder,” siger Kira Boe.

3. Civilsamfundet skal inddrages

Oxfam Danmark er repræsentant i GPE for de civilsamfundsorganisationer, der arbejder med retten til kvalitetsuddannelse, både regionalt og lokalt. Vi vil skubbe på for, at disse organisationer får endnu mere at skulle have sagt, når uddannelsespolitikken bliver bestemt ude i landene. Organisationerne repræsenterer nemlig de allersvageste og mest marginaliserede grupper i samfundet, som staterne ikke altid har blik for.

”Civilsamfundet er afgørende for, at alle mennesker bliver hørt, og at alle børn kommer i skole,” understreger Kira Boe.

4. Danmark skal give flere penge til uddannelse

I Danmark er vi næsten gået all in og giver næsten alle de penge, vi som land investerer i global uddannelse, til GPE. Det betyder, at vi i øjeblikket afleverer 200 millioner kroner om året til fonden.

”Men hvis vi skal nå verdensmål fire, der handler om kvalitetsuddannelse til alle, er der brug for, at alle donorerne begynder at spytte mere i kassen,” mener Kira Boe.

Sammen med de andre danske organisationer på området vil hun derfor kæmpe for, at regeringen afsætter flere penge i budgettet til uddannelse af verdens fattigste. Til vinter vil alle donorlandene blive bedt om at fortælle, hvad de har tænkt sig at byde ind med i løbet af de næste tre år.

”Efter min mening skal vi i Danmark være meget mere ambitiøse på det her område – vi er trods alt et af verdens rigeste lande, og vi har en lang og stolt tradition for at arbejde med uddannelse for verdens fattigste. Det vil jeg kæmpe hårdt for,” lover Kira Boe.

education-out-loud-680x453.jpg
Education Out Loud
Education Out Loud er Global Partnership for Education's fond for indflydelse og social ansvarlighed. Den giver støtte til, at civilsamfundet bliver aktivt og indflydelsesrigt i udformningen af ​​en uddannelsespolitik, så den bedre imødekommer lokalsamfundenes behov.
Læs mere