Forside / Pressemeddelelser / Efter 7 års krig: Over halvdelen af Yemens befolkning sulter
Pressemeddelelse

Efter 7 års krig: Over halvdelen af Yemens befolkning sulter

24.03.2022

appelfelt_yemen_stop_vaaben.jpg

Tre fjerdedele af befolkningen i Yemen har akut behov for humanitær hjælp, og over halvdelen af befolkningen i Yemen lider af sult. Det er situationen, når Yemen i denne uge går ind i sit ottende år med krig og konflikt.

Efter 7 år med krig i Yemen stiger de menneskelige omkostninger massivt, og den humanitære krise er blevet endnu mere akut, advarer Oxfam i dag.

Dertil kommer, at de stigende priser på energi og fødevarer som følge af konflikten i Ukraine vil forværre fødevaresituationen yderligere og skubbe flere ud i sult, da landet bla. importerer 42 pct. af sit korn fra Ukraine.

”Verden må ikke vende ryggen til yemenitterne. I dag taler vi om 17,4 mio. mennesker, der sulter, og det forventes at stige endnu mere i slutningen af året. Mange af dem risikerer at dø, hvis ikke det internationale samfund sætter ind. Desværre er hjælpeprogrammerne massiv underfinansierede, og opbakningen til nødhjælp faldende.Det humanitære program i Yemen er indtil nu kun 30 procent finansieret. Samtidig stiger priserne på fødevarer og brændstof, så den hjælp, der er, rækker ikke lige så langt som tidligere,” siger Katja Kjar-Levin, humanitær leder i Oxfam Danmark.

Efter syv års krig er situationen

  • 75 procent af befolkningen har brug for humanitær hjælp.
  • 17,4 mio. mennesker sulter, og forventningen er, at tallet vil stige til 19 mio. ved udgangen af året – det svarer til 62 pct. af befolkningen.
  • 4,8 mio. flere mennesker har brug for humanitær hjælp nu end i 2015 – krigens første år.
  • 4 mio. mennesker har været tvunget på flugt over de seneste syv år.

Yemen har gennem længere tid været ramt af stærkt stigende priser – både på fødevarer, men i særdeleshed på brændstof. Benzinpriserne er steget med 543 pct. siden 2019, og køerne ved benzintankene er så lange, at det kan tage tre dage at komme igennem., lyder meldingen fra Oxfams lokale kontor i Yemen.

Landmændene har bla. ikke råd til at transportere produkter til markederne, hvilket får priserne på friske produkter til at stige yderligere. Prisen på en busbillet og motorcykeltaxier er blevet uoverkommelige for de fleste, og manglen på brændstof får hospitaler og vandpumper til i stigende omfang at stå stille.

”For hvert år krigen fortsætter vil det blot forværre situationen for yemenitterne og koste flere liv og lidelser. Yemen har i den grad brug for fred og hjælp til at håndtere den kollapsede økonomi, sådan at befolkningen har en chance for at genopbygge deres liv og levebrød,” siger Katja Kjar-Levin.

Fakta og kilder