For at forstå Israel- og Palæstina-konflikten, er det godt at kende til disse fem fakta om Palæstina.
Palæstina er placeret i det vestlige Mellemøsten ved Middelhavets østlige kyst.
Israel- og Palæstina-konflikten har stået på siden oprettelsen af staten Israel i 1948, hvor en stor del af den palæstinensiske befolkning blev fordrevet.
I 1967 bliver Vestbredden, Gazastriben og Østjerusalem besat af Israel og kaldes i dag ’det besatte palæstinensiske område’.
Gazastriben er et område ved Middelhavet på størrelse med Langeland. Området er underlagt en blokade og gentagne militære konflikter.
Israel- og Palæstina-konflikten har ført til, at mange palæstinensere er blevet fordrevet fra deres hjem og lever som flygtninge i dag, både inden for Palæstina og i andre lande i Mellemøsten og verden.
Udover ovenstående info om Palæstina, er det korte svar, at Palæstina er et besat landområde i Mellemøsten, som består af Østjerusalem, Gazastriben og Vestbredden.
Over 80 % af befolkningen i Gazastriben lever under fattigdomsgrænsen, den gennemsnitlige arbejdsløshed nærmer sig 50 %, og på grund af den israelske blokade, er det vanskeligt at etablere virksomheder og arbejdspladser. Adgang til handelsmarkeder, og til at bevæge sig ud og ind af Gaza, er underlagt særdeles omfattende restriktioner.
Blokaden indebærer også, at genopbygning af beboelse, skoler og sundhedsklinikker, efter flere store Israelske krige og bombardementer, har været særdeles vanskelig at gennemføre.
Som et resultat af blokaden er Gaza udfordret af en miljøkrise, hvor det stærkt forurenede grundvandsspejl er hævet til jordoverfladen på grund af indsivende havvand. Det gør grundvandet uegnet som drikkevand og til brug i madlavning og landbrug.
Hvad er Palæstina? Udover vores svar her, så er Gaza i Palæstina centrum for én af de værste humanitære kriser i nyere tid, som et resultat af Israels krigsføring. En humanitær katastrofe.
Oxfam Danmark har arbejdet i de besatte palæstinensiske områder siden 1950’erne og har kontor i Østjerusalem, Gaza og område C på Vestbredden, hvor Israel har fuldt militær og civil kontrol.
Vores hovedfokus er at forsøge at forbedre livet for undertrykte palæstinenserne, som bor i Gaza, Vestbredden og Jerusalem. Vi hjælper de mest sårbare med indkomstgenerende projekter og humanitær støtte.
Gennem lokale partnerorganisationer støtter vi bl.a. unge palæstinensere med erhvervsfaglig træning eller uddannelse, så de kan få arbejde og forsørge sig selv. I Gaza sørger vi for nødhjælp, f.eks. rent drikkevand, genopbygger ødelagte vandsystemer og forbedrer sanitære faciliteter.
Derudover hjælper vi også med det helt basale, som at uddele mad, hygiejnesæt og kontanter.
Fakta er, at palæstinensere lever i ekstrem fattigdom og udsigten til en lysere fremtid, er begrænset på grund af den israelske besættelse. Derfor arbejder vi også for at hjælpe unge palæstinensere til at forsvare deres rettigheder.
Derfor prioriterer vi, i Oxfam Danmark, at hjælpe de unge med at komme i gang med en erhvervsfaglig træning eller uddannelse. Uden adgang til job, er det umuligt for de unge at bygge en fremtid - og blive medborgere, som kan kæmpe for dem selv og deres menneskerettigheder.
Få mere info om vores arbejde i Palæstina
Én ud af tre palæstinensere lever i fattigdom, og udsigten til en sikker og anstændig fremtid er stærkt begrænset på grund af den israelske besættelse. Vores arbejde i Palæstina fokuserer i høj grad på de unges behov, og vi arbejder på, at skabe de byggesten, som kan hjælpe dem med at forme deres fremtid.
Næsten halvdelen af den palæstinensiske befolkning er afhængig af nødhjælp, og knap to millioner mennesker er lige nu fanget i Gaza, med ringe adgang til helt basale behov og økonomiske muligheder.
Vil du vide mere om vores holdning til Israel- og Palæstina-konflikten? Læs med her
Sidst redigeret d. 22-04-2024