Uddeling af hygiejnepakker i Taiz, Yemen

Nødhjælp og fredsopbygning

Oxfam er en af verdens største nødhjælps- og udviklingsorganisationer. Vi er tilstede i nogle af verdens hårdest ramte områder både med akut nødhjælp og langsigtet fredsopbygning. Vores arbejde har fokus på kvinder og unge - og sker i tæt samarbejde med lokale grupper og organisationer.

223.659 mennesker

har modtaget nødhjælp i 2021.

34.332 mennesker

er støttet gennem inklusiv fredsopbygning i 2021.

53 lokale partnere

sikrer lokal forankring og langtidsholdbarhed.

56% af de mennesker

Oxfam Danmark arbejdede med, var kvinder og piger.

Oxfam arbejder i skrøbelige kontekster, hvor der er mange kriser med store konsekvenser for de fattigste og mest sårbare mennesker. Konflikter driver humanitære behov, og i 2021 blev 14,4 mio. mennesker internt fordrevet på grund af konflikter og vold. Derfor arbejder vi med nødhjælp og fredsopbygning.

Humanitære behov og modstandsdygtighed

Vi støtter mennesker i kriser med at dække deres mest presserende behov. Vi hjælper med:

  • fødevaresikkerhed

  • at skabe et eksistensgrundlag

  • beskyttelse

  • vand

  • sanitet

  • hygiejne

Når det er muligt, hjælper vi ikke kun her og nu, men arbejder også for at mennesker kommer i arbejde og udvikler løsninger, der bidrager til mere modstandsdygtige samfund. Vi hjælper blandt andet flygtninge i Uganda med landbrugsteknikker, der kan forbedre høsten og sikre en større indkomst.

Læs historien om Vicky, verdens sejeste mor, der er flygtning fra Sydsudan og får støtte fra Oxfam.

Støtte til lokalsamfunds kapacitet til at skabe fred

Vi støtter dialog, forsoning og initiativer, der fremmer fredelig sameksistens i konfliktramte områder. Vi tilstræber fredsopbygningsinitiativer, der er ledet af lokalsamfundet, særligt kvinder og unge, og som har til formål at støtte og opbygge kapaciteter, som også på sigt gør lokalsamfund i stand til at skabe tillid mellem og inden for grupperne.

Suad Hassan henter vand i en dunk
Suad Hassan samler vand i en dunk. Hun flygtede fra Taiz-regionen pga. væbnede sammenstød. Nu bor hun i et telt i Al-Malika campen, Yemen.
Foto : Pablo Tosco

Lokalisering og inklusion

Vores arbejde er altid kontekstspecifikt. Vi samarbejder og understøtter lokale og nationale grupper og organisationer, og støtter deres lederskab. Vi arbejder med rettighederne for mennesker i krise og fokuserer på marginaliserede og kriseberørte menneskers ret til at deltage og blive hørt.

Her er Oxfam Danmark til stede

Den danske afdeling af Oxfam har programmer i nogle af verdens mest skrøbelige og kriseramte områder (markeret med mørkegrønt):

Oxfam Danmark - nødhjælp over hele verden

Sådan arbejder Oxfam med nødhjælp og fredsopbygning

  • Vi arbejder for, at alle har adgang til mad. Det gælder ikke mindst dem som er berørte af akutte kriser. Vi uddeler kontanter til de mest sårbare familier. Det giver større værdighed, bedre nødhjælp og styrker lokale økonomier.
  • Vi støtter kvinder og pigers behov, og at ingen skal opleve fysisk, psykisk vold eller marginaliseres på baggrund af deres køn. Vi arbejder for at sikre kvinder rettigheder i sårbare situationer og støtter kvinders lederskab i beslutningsprocessen om fred og sikkerhed.
  • Vi hjælper fordrevne mennesker og lokalsamfund i krise ved at sikre adgang til vand og toiletfaciliteter. Vi forebygger og bekæmper sygdomme som kolera og diarre gennem oplysningsarbejde, rent drikkevand, uddeling af sæbe og andre hygiejneartikler
  • Vi arbejder med bønder og entreprenører for at styrke deres livsgrundlag, modstandsdygtighed og bidrager til stærkere lokale økonomier.
  • Vi støtter flygtninge til at være konfliktmæglere og ledere i deres lokalsamfund.
  • Vi beskytter civile i konflikt- og krisesituationer gennem lokale handleplaner, og vi taler deres sag.
  • Vi styrker samfundets kapacitet og mekanismer til at håndtere konflikter og modstå optrapning af vold og polarisering.
Aishah og Saadah - to børn der spiser
Børn fra Yemen der spiser brød fra nødhjælp.
Foto : Ahmed Al-Fadeel

Sammen kan vi bekæmpe sult

Over en kvart milliard mennesker er truet af sult. En kombination af klimaforandringer, krig, økonomiske kriser og skyhøje fødevarepriser har til sammen skabt en akut sultkrise.

Antallet af mennesker truet af sult er fordoblet på bare 3 år. Og krisen spreder sig. Aldrig har så mange forskellige steder været ramt på én gang. FN forudser, at der vil være akut fødevaremangel i op til 58 lande i 2023.

Hjælp nu med mad og vand eller giv en fast donation

Hver donation er et konkret bevis på, at du er en del af kampen for en mere retfærdig verden. Som medlem donerer du et fast beløb hver måned. Du kan også vælge at give en enkelt donation.

Hvor ofte vil du støtte?
Vælg beløb
Valgfrit beløb