Forside / Nyheder / Krisen i Ukraine skaber sult i Syrien
Artikel

Krisen i Ukraine skaber sult i Syrien

15.03.2022

krisen-i-ukraine-skaber-sult-i-syrien-artikel.jpg

”Før frygtede vi at dø i krigen, nu frygter vi at dø af sult”, lyder en af de triste svar, når Oxfam taler med syrerne i de områder, hvor vi arbejder.

I dag er det 11 år siden borgerkrigen i Syrien brød ud, og mens landet stadig ligger i ruiner, har en ny krise overtaget.

Staten er begyndt at rationere sukker, olie, hvede og ris, og folk står i kø i timevis bare for at få statsstøttet brød, mens børn graver efter mad i skraldespandene.

Konflikten i Ukraine og sanktionerne mod Rusland har sendt fødevarepriserne i vejret. Og det får konsekvenser for de fattigste dele af verden, der allerede kæmper for at overleve.

Det giver ingen mening at tænke på morgendagen, hvis vi ikke engang ved, hvordan vi sætter mad på bordet til vores børn.
Hala fra den øst-syriske by Deir-ez-Zor

Drastiske løsninger

Oxfam har talt med over 300 syrere, som bor i de regeringskontrollerede områder, og 90 procent af dem fortæller, at de kun har råd til at spise en smule brød og ris og indimellem lidt grøntsager.

Størstedelen af syrere har kun 176 kroner om måneden at leve for, og mange har taget drastiske metoder i brug for at overleve; man låner penge for at købe mad, tager sine børn ud af skolen, så de kan arbejde, spiser færre måltider eller gifter sine unge døtre bort for at have færre mennesker at brødføde.

Oxfam har siden 2013 ydet humanitær bistand til dem, der er berørt af konflikten i Syrien. Vi sørger for rent drikkevand, uddeler kontanter og hygiejnemidler. Vi hjælper landmænd med at komme tilbage til landbruget, og bagere tilbage til at bage.

Læs mere om vores arbejde i Syrien.

Støt Oxfam Danmarks arbejde i Syrien