Forside / Nyheder / Mens verden ser måbende til: EU hvidvasker fem af verdens værste skattely
Artikel

Mens verden ser måbende til: EU hvidvasker fem af verdens værste skattely

12.03.2019

off-the-hook-eu-tax-havens-foto-tineke-dhaese-oxfam-680x453.jpg
Foto : Tineke D’haese - Oxfam

Trods mange advarsler besluttede EU’s finansministre, herunder finansminister Kristian Jensen, i dag at fjerne fem lande fra den skattelyliste, der blev oprettet sidste år som et værktøj i kampen mod global skatteunddragelse og -undvigelse. Det skete på dagens møde i ECOFIN, der er EU's råd for økonomi og finans.

”Jeg har meget svært ved at forstå den beslutning,” siger Oxfam Danmarks generalsekretær Kristian Weise. ”Midt i den gigantiske Nordea-skandale og i halen på de skandaler, der blev afsløret under Paradise Papers og Panama Papers, vælger man nu at lette presset på nogle af verdens værste skattelylande og dermed gøre det nemmere for firmaer og kriminelle at benytte sig af skattely. Det virker hovedløst.”

Oxfam Danmark havde på forhånd advaret om risikoen for, at kriterierne for EU’s skattelyliste er så slappe, at nogle af verdens værste skattely med ganske få og ubetydelige ændringer i deres skattepraksis kunne blive taget af listen, som EU oprettede i 2017.

”Flere af de skattely, som nu er taget af listen, spillede en central rolle i de senere års skatteskandaler, og er hver dag med til at frarøve andre lande de skatteindtægter, der skal sikre fattigdomsbekæmpelse og velfærd til millioner af mennesker over hele verden. Med dagens beslutning blåstempler man deres adfærd,” siger Kristian Weise.

Blandt de skattely, som EU i dag valgte at fjerne helt fra deres liste er Panama, Hong Kong, Isle of Man, Jersey og Guernsey. EU’s skattelyliste blev vedtaget for lidt over et år siden som en reaktion på Panama Papers og Paradise Papers. Ideen med listen var at identificere de lande, som fungerer som skattely, og gennem trusler om sortlistning og sanktioner få dem til at reformere deres mest skadelige skattepraksisser. Nu har verdens skattely haft et år til at revidere deres regler og praksisser, og i dag tog finansministrene så stilling til, om de har leveret nok til at blive fjernet helt fra listen, eller om de skulle sortlistes og pålægges sanktioner.

”Det var stærkt af EU at oprette listen, men i dag er det blevet helt tydeligt, at EU’s kriterier for, hvornår et land reelt er et skattely, er alt for slappe,” siger Kristian Weise og tilføjer: ”EU bliver nødt til at stramme kriterierne, så ingen skattely kan undgå at være på listen. Og så skal EU sikre, at politiske særinteresser ikke underminerer listens troværdighed.”

Noter

  • EU offentliggjorde i dag den nye liste over verdens skattely. På listen står 15 lande: Amerikansk Samoa, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Marshall Øerne, Oman, Samoa, Trinidad og Tobago, de Forenede Arabiske Emirater, de Amerikanske Jomfruøer og Vanatu). Samtidig fjernede EU en række lande fra deres observationsliste (også kaldet grålisten), herunder flere notoriske skattely såsom: Panama, Hong Kong, Isle of Man, Jersey og Guernsey. Disse lande er nu hvidvasket af EU og behøver ikke levere flere reformer af deres skattesystemer.

  • I 2015 skjulte multinationale virksomheder 526 milliarder euro i skattely, hvoraf en tredjedel blev gemt i EU’s egne skattely. Dette fratager både rige og fattige lande for skatteindtægter, der kunne være blevet brugt på at bekæmpe fattigdom og ulighed ved at investere i offentlige ydelser som sundhedspleje og uddannelse.

  • Oxfam Danmark udgav forleden en prognose over, hvilke lande der ifølge EU’s kriterier fremover vil optræde på skattelylisten – herunder en række lande, som stadig i høj grad fungerer som skattely plus en række EU-lande (Luxembourg, Irland, Holland, Cypern og Malta), som aldrig har været på listen, men som ville være det, hvis de ikke var undtaget på grund af deres status som medlemslande. Læs hele rapporten ’Off the Hook’ og metodedokumentet.

  • I Danmark bruger flere store pensionsselskaber EU’s skattelyliste til at afgøre, hvilke lande de ikke vil investere i. Eksempelvis skriver ATP i deres skattepolitik, at de ”investerer ikke i jurisdiktioner der på investeringstidspunktet er på EU’s sortliste”.

  • Den danske Investeringsfond for Udviklingslandene (IFU), som bruger udviklingsbistand, private investeringer og danske pensionsopsparinger til at investere i udviklingslandene, bruger skattelylisten til at afgøre, hvilke lande de anser som skattely og derfor ikke investerer i.

  • EU finansministre godkendte også EU Kommissionens årlige vurdering af den økonomiske og sociale situation i EU’s medlemslande. Kommissionens vurderinger fremhævede skatteregler i syv medlemslande – Cypern, Ungarn, Irland, Luxembourg, Malta, Holland og England – som multinationale selskaber bruger til at undvige skat.

  • EU har de seneste år gjort fremskridt i kampen for mere retfærdig skat. Men EU’s medlemslande har også fejlet i deres forsøg på at nå til enighed om vigtige reformer, såsom øget gennemsigtighed for multinationale selskabers regnskaber – den såkaldte offentlige land-for-land rapportering.