Forside / Nyheder / 150.000 er aktive i kampen mod skattely
Artikel

150.000 er aktive i kampen mod skattely

10.02.2016

skattely-swissleaks-grafik680x453.jpg

For et år siden blev 100 milliarder dollars fundet i skattely i den schweiziske storbank HSBC. Siden da har Oxfam og IBIS haft stor succes med at engagere folk i kampen mod skattely.

Kampagnen ’Sæt en stopper for skattely” har foreløbig mobiliseret over 150.000 mennesker verden over i kampen mod skattely. Siden Swissleaks-skandalen for et år siden, hvor man fandt over 100 milliarder dollars i den schweiziske bank HSBC, er der jævnligt dukket nye skandaler op.

”Vi ser flere og flere skandaler, fordi vi er blevet mere bevidste om den måde, de store selskaber udnytter skattelovgivningen på. Desværre rammer de igangværende indsatser kun toppen af isbjerget. Der skal mere til, hvis vi skal ændre på de strukturer, der lader de store selskaber og super-rige slippe af sted med ikke at betale deres fair andel i skat,” siger Lars Koch, der er program- og politikchef hos IBIS.

Skattely driver global ulighed

Skattely er en af drivkræfterne bag den globale ulighed. Afsløreringerne viser, at alene latinamerikanerne havde gemt 52,6 milliarder dollars fra skattemyndighederne i deres respektive hjemlande i det schweiziske skattely. Det svarer til en fjerdedel af regionens samlede offentlige sundhedsudgifter. Danskerne havde tilsammen 4,8 milliarder kroner gemt i den schweiziske bank HSBC.

”Jo flere, vi er i kampen om at sætte en stopper for skattely, jo større politisk pres kan vi lægge, og dermed vil flere regeringer være villige til at lytte og handle for at stoppe de huller, der er i den nuværende skattelovgivning,” siger Lars Koch.