Forside / Nyheder / 3 steder, vi bekæmper ulighed lige nu
Artikel

3 steder, vi bekæmper ulighed lige nu

22.01.2021

Af Rikke Hovn Poulsen

Kvinde i farvestrålende dragt foran grå mur
Kvinde i farvestrålende dragt foran grå mur
Foto : Oxfam Danmark

Fra skoleradio i Mozambique til corona-skat i Argentina. Hver dag kæmper Oxfam for at skabe en retfærdig fremtid overalt i verden – her er tre konkrete eksempler på, hvordan vi gør det

Forbrugs-imperium insisterer på minimumslønninger

Den globale koncern Unilever, der blandt meget andet ejer 13 af verdens 50 førende varemærker, vil fra 2030 kun lave forretninger med firmaer, der betaler alle ansatte en anstændig løn. Og det er altså uanset, om det er i Bangladesh eller Belgien.

”Vores ambition er at forbedre levestandarden for lavt betalte arbejdere over hele verden,” meldte firmaets topchef ud i en pressemeddelelse i midten af januar i år.

Selvom det kan lyde som en selvfølgelighed i danske ører, at lønmodtagere bør have råd til mad, bolig, sygesikring og skolegang til deres børn, er det et stort skridt for den gigantiske virksomhed, der opererer i 190 lande.

Oxfam har arbejdet sammen med Unilever og andre store virksomheder i mange år for at hjælpe dem i en mere bæredygtig og socialt ansvarlig retning. Og vi har naturligvis aftalt med Unilever at støtte dem i den videre proces med at gøre ord til handling, så verdens fattigste mennesker også kommer til at opleve en reel forandring.

Oxfams globale direktør, Gabriela Bucher, kalder initiativet et stort gennembrud.

”Unilevers plan viser den slags ansvarlig handling, som der er behov for fra den private sektor. Det kan få stor indflydelse på bekæmpelsen af ulighed. Og det kan være med til at bygge en verden, hvor alle får mulighed for at leve – ikke bare overleve,” udtaler hun i Unilevers pressemeddelelse.

Unilever står blandt andet bag mærker som Knorr, Ben & Jerry’s og Dove. Læs mere om initiativet her.

Argentina vedtager covid-skat på store formuer

Det argentinske senat har netop vedtaget en engangsskat på de allerstørste formuer, som skal hjælpe med at dække landets enorme udgifter i forbindelse med covid-19, som indtil nu har slået mere end 40.000 af landets indbyggere ihjel.
Indtægterne skal blandt andet gå til hospitalsudstyr og hjælpepakker til studerende og små virksomheder, der er kommet alvorligt i klemme under pandemien.

Skatten er målrettet de 12.000 rigeste argentinere – omkring 0,02 procent af befolkningen – som har rigdomme for mere en 15,3 millioner kroner. De vil blive bedt om at aflevere 2-5,25 procent af deres rigdom til fællesskabet, og regeringen regner med på den måde at rejse omkring 21,5 milliarder kroner.

Mange lande rundt om i verden diskuterer den slags ekstraordinære krise-initiativer i disse måneder, men Argentina er de første til at føre dem ud i livet.

Verdensberømte økonomer som Piketty, Stiglitz og Zucman har i længere tid pointeret, at det er nødvendigt at de rigeste bærer en proportional del af byrden efter pandemien, hvis landendes økonomier skal komme ovenpå igen – faktisk efterlyser de en markant højere corona-skat end den, Argentina har indført. Og de pointerer, at det ikke er første gang, at de rigseste er blevet bedt om at bidrage mere under en krise – under anden verdenskrig steg indkomstskatten for de allerrigeste i USA for eksempel til 95 procent!

Flere medier i Argentina har døbt den nye skat ’The Oxfam Wealth Tax’ med henvisning til Oxfams store indflydelse på at få den igennem senatet.

Børn får undervisning gennem krisen

Siden coronakrisen satte ind, har halvanden milliard elever fået afbrudt deres uddannelse. I mange fattige lande er skolerne stadig lukkede nu, ti måneder senere. Og det kan få katastrofale konsekvenser for børnenes fremtid, da vi ved, at risikoen for at droppe ud stiger voldsomt, jo længere tid børnene er væk fra skolen.

For uddannelse er mere end et redskab for det enkelte menneske. Det er en af de største uligheds-bekæmpere, der findes! Fattige og marginaliserede mennesker er ofte en usynlig gruppe, hvis menneskerettigheder bliver overset - det sker især for kvinder og børn. Men med adgang til gratis, god uddannelse bliver disse grupper inkluderet i samfundet. Det giver dem mulighed for at bryde med fastlåste strukturer i samfundet, og det har en positiv omfordelende effekt af ressourcer. Dermed mindskes uligheden i samfundet.

Under coronakrisen har vi kæmpet for at fastholde verdens børn i skolen. Blandt andet har vi støttet lokale organisationer i Mozambique i at etablere en skoleradio, som har hjulpet mere end en million børn med at fortsætte deres uddannelse, mens skolerne var lukket.