Forside / Nyheder / 50 års fængsel for mordet på Berta Cáceres
Artikel

50 års fængsel for mordet på Berta Cáceres

20.12.2019

Af Af Sine Ellen Søndergård

Berta Caceras grav i Honduras
Berta Cáceres gravsted nær hjemmet i Honduras
Foto : Betina Nathalie Garcia

Syv mænd er nu endelig dømt til 50 års fængsel for mordet på den honduranske miljø- og menneskerettighedsforkæmper Berta Cáceres. De egentlige bagmænd går dog stadig fri

Der skulle gå næsten fire år, før de fire lejemordere, der en nat i marts 2016 sneg sig ind i Berta Cáceres’ hjem og myrdede hende brutalt, endelig fik en fængselsstraf. Det er mere end et år siden, at en domsstol i Honduras kendte dem skyldige i mordet. Men først nu har de modtaget deres dom: de får hver især 50 år og fire måneders fængsel; 34 år for mordet på Cáceres, og dertil 16 år og 4 måneder for forsøg på mord på en mexicansk miljøforkæmper samme nat.

Derudover har tre af de mænd, der var med til at planlægge mordet på Berta Cáceres, også fået en dom. Den ene er forhenværende major i det honduranske militær, og de to andre har tætte forbindelsre med DESA – det energiselskab, der stod bag den ulovlige opførelse af Agua Zarca-dæmningen, som Berta Cáceres kæmpede mod.

”Dommen er et vigtigt skridt for retfærdigheden og retsfølelsen i Honduras. Men den er kun et skridt på vejen,” siger Latinamerika-ekspert Misha Wolsgaard-Iversen fra Oxfam Danmark.

De egentlige bagmænd – pengemændende, der betalte for mordet – er dog ikke dømt endnu. I 2018 blev direktøren for energiselskabet DESA, Roberto David Castillo, anholdt af det honduranske politi for medvirken til mordet. Men han er endnu ikke dømt trods stærke beviser for hans medvirken.

”Det konstante pres fra honduranske civilsamfundsorganisationer og internationale ngo’er har nu, lidt over tre år senere, medført, at syv mænd har fået en dom. Men så længe de egentlige bagmænd stadig er på fri fod, fortsætter vi kampen,” fastslår Misha Wolsgaard-Iversen fra Oxfam Danmark.

Berta Cáceres var leder og medstifter af Lenca-folkets organisation COPINH, og hun spillede en stor rolle i kampen om at få stoppet Agua Zarca-dæmningen. Den ville have oversvømmet store dele af det oprindelige folks område, og således have fordrevet flere hundrede mennesker fra deres hjem.

Projektet var finansieret af den hollandske udviklingsbank FMO og finske Finnfund. De argumenterede med, at dæmningen skulle resultere i en positiv udvikling for Honduras og de små lokalsamfund, men de oprindelige folk i området var dybt uenige, og derfor lagde Oxfam massivt pres på de europæiske investorer, som endegyldigt trak sig fra projektet i juni 2017.

Berta Cáceres’ mod til at kræve sit folks ret blev værdsat i 2015, hvor hun modtog den internationale Goldmans miljøpris for sin indsats mod Agua Zarca. Lenca-folket og Oxfam fortsætter kampen for retfærdighed, indtil de egentlige bagmænd får deres straf.