Forside / Nyheder / Årets aktionsdag fejret på Christiansborg
Artikel

Årets aktionsdag fejret på Christiansborg

28.04.2017

Af Malene Aadal Bo

aktionsdag-2017-khb-foto-lotte-aersoe-266-opt680x453.jpg
Foto : Lotte Ærsøe

Alle verdens børn skal i skole. Det har politikere over hele verden været med til at love, og fredag var elever fra Birkerød Skole og Charlotteskolen i Høje Taastrup taget til Christiansborg for at minde uddannelsesministeren om løftet og understrege, at det altså er noget, som danske børn synes er vigtigt.

Ilayda og hendes veninde har taget opstilling ved siden af undervisningsminister Merete Riisager (LA). Over for dem står resten af 4.c fra Charlotteskolen klar. De holder hver et skilt med et argument for, hvorfor det er så vigtigt, at alle børn i verden kommer i skole.

Ilayda begynder at læse dem op, mens hun stabler de bøger på hovedet, som hun får rakt fra ministeren. ”Alle børn skal i skole for at undgå fattigdom,” siger hun og lægger den første. ”For at kunne klare sig selv,” siger hun og lægger den næste. ”For at sikre fred, for at blive en god borger, for at lære at læse,” siger hun og når at balancere en imponerende høj stak, inden hun lader dem falde med de ord, der er slogan for årets aktionsuge: ”Tab ikke fremtiden på gulvet.”

Det er også budskabet til uddannelsesminister Merete Riisager og folketingsmedlem for Alternativet Rasmus Nordqvist, som deltager i dagens event. Dagen er arrangeret af udviklingsorganisationen Oxfam Danmark, der hvert år udgiver en læsebog om børn i verdens fattige lande. I den forbindelse inviterer de danske skolebørn til at være med til at vise politikerne, at børnene mener det alvorligt, når de siger, at vi har en forpligtelse til at sikre skolegang til alle – også børn, der lever i krig, fattigdom eller er på flugt.

”Det er spændende at være her i dag og få lov til at sige til ministeren, hvorfor alle børn skal i skole. Det er tredje gang, vi er med til aktionsdag. Det var faktisk os selv, der overbeviste vores klasselærer om, at vi skulle være med igen,” siger Nikolaj. Mikkel, Silke og Ayse er enige i, at det er noget særligt at besøge Christiansborg og opleve, at politikerne tager sig tid og lytter. De er også enige i, at den sang, som var dagens allerførste indslag, var lidt sørgelig.

Aligo Francis er flygtning fra Sydsudan og sammen med eleverne sang han en sang om en 8-årig dreng, der har mistet sine forældre og går alene rundt og kalder på dem.
”Den dreng, det var ham selv. Det var ret synd at tænke på,” siger Silke.

Børnene fra Charlotteskolen og Birkerød Skole havde forberedt kritiske spørgsmål til ministeren, som blev bedt om at svare på, hvordan Danmark kan bidrage til at få alle børn i skole, hvad hun vil gøre for at få mere fred i verden, og om hun overhovedet tror på, det hele nytter noget. ”Man kan ikke være sikker på noget som helst, men vi er nødt til at prøve. Vi kan gøre alt det, vi overhovedet kan hver især, og vi kan hjælpe og støtte de mennesker ude i verden, der kæmper for fred, retfærdighed og for at få alle børn i skole,” sagde Merete Riisager.

”Ja,” slutter Ayse.
”Vi kan i hvert tilfælde ikke være ligeglade.”