Forside / Nyheder / Historisk sejr for Wayuu-folket
Artikel

Historisk sejr for Wayuu-folket

14.12.2020

Af Malene Aadal Bo

Blas Sierra er leder af et af de lokalsamfund, der i årevis har lidt under naboskabet med den store kulmine El Cerrejón.
Blas Sierra er leder af et af de lokalsamfund, der i årevis har lidt under naboskabet med den store kulmine El Cerrejón.
Foto : Andrés Cardona

De mænd og kvinder, som i snart en hel generation har bekæmpet El Cerrejón-minen i det nordlige Colombia, er endelig blevet hørt.

I efteråret kom den besked, som naboerne til den gigantiske kulmine El Cerrejón i det nordlige Colombia har ventet på i årevis. Deres sag var blevet hørt på allerhøjeste plan, og FN svarede ved i stærke vendinger at kritisere den ødelæggelse af natur og levegrundlag, kulminen forårsager. FN opfordrede desuden Colombias regering og firmaet, der ejer minen, til omgående at lukke minen, mens man seriøst undersøger naturødelæggelserne og de mange overgreb og krænkelser, civilbefolkningen har oplevet.

”Det er en sejr for alle oprindelige folk, der med livet som indsats kæmper for deres rettigheder midt i elitens grådige jagt på naturressourcer. Folk, som jeg er stolt af at kunne kalde Oxfams allierede,” siger Misha Wolsgaard-Iversen, seniorrådgiver i Oxfam Danmark.

Narret af gyldne løfter

Blas Sierra er leder af lokalsamfundet El Rocio og en af dem, der i begyndelsen så hele landsbyer blive flyttet, fordi jorden under deres fødder var fyldt med kul. Enkelte afgav jorden frivilligt – de blev narret af tomme løfter om en gylden fremtid. Andre gjorde modstand, men den blev hurtigt knægtet. For en tid. For modstanden vendte tilbage, da indbyggerne så livet og naturen forandre sig for øjnene af dem.

Minen voksede, så der ikke længere var plads til kvæget. Og den fyldte luften med kulstøv, så afgrøderne holdt op med at gro. På et tidspunkt ændrede det klare flodvand sig til en rødbrun, grumset væske, der ikke længere kunne drikkes. Samtidig kom der flere og flere historier om tvang, vold og overgreb.

"Jeg har fået dødstrusler, og jeg er blevet skudt efter. Vi kæmper en kamp for retfærdighed, som vi er nødt til at vinde. Men vi har været bange," siger Blas Sierra.

Til gengæld har han og hans folk med årene fundet en helt ny styrke. De har fået et organiseret sammenhold med andre lokalsamfund, der er påvirket af minedrift. Der bliver anlagt retssager og ført oplysningskampagner, der bliver holdt møder med politikere og ambassadører, og senest selskabet bag El Cerrejón holdt generalforsamling i London, var bevægelsens folk på talerstolen.

”FN’s udmelding er en kæmpe sejr og viser, at det globale pres betyder alt. Nu skal de multinationale virksomheder, som ejer El Cerrejón, stilles til ansvar, og der skal ryddes op efter årtiers forurening og overgreb,” siger Misha Wolsgaard-Iversen.