Forside / Nyheder / Hjemmeundervisning hjælper krigens børn gennem corona-krisen
Artikel

Hjemmeundervisning hjælper krigens børn gennem corona-krisen

14.12.2020

Af Rikke Hovn Poulsen

akongo-jennifer-sunthia-with-learners-teacher-palabek-uganda-photo-by-emmanuel-museruka-3-680x453.jpg
Foto : Emmanuel Museruka

Coronakrisen risikerer at koste udsatte børn deres chance for nogensinde at tage en uddannelse. Flere helt unge piger bliver gravide, de store drenge søger væk for at finde arbejde. Lige nu gør dedikerede lærere derfor alt, hvad de kan, for at fortsætte undervisningen.

17 år gammel har Okello allerede oplevet et helt livs udfordringer. Hun er flygtning fra krigen i Sydsudan og bor nu i flygtningebyen Palabek i det nordlige Uganda. Uro, fattigdom, krig og flugt har kostet hende års uddannelse, men sidste år lysnede det, da hun fik plads på et af de særlige uddannelsesforløb, Oxfam Danmarks partnere tilbyder unge flygtninge som Okello via projektet Education for Life.

Education for Life

  • Otte organisationer er gået sammen om et projekt, der skal hjælpe 31.000 børn og unge i Sydsudan og det nordlige Uganda til en god uddannelse.

  • Vi efteruddanner blandt andet 700 lærere i, hvordan de underviser børn, der er påvirket af konflikt, hvordan de håndterer pandemien og underviser børn, der har meget blandet alder og niveau.

  • Projektet er finansieret af EU. www.oxfam.dk/brice

”Jeg var glad, men så kom COVID-19, og skolen lukkede. Det har varet mange måneder nu. I mellemtiden er jeg blevet gravid, og jeg er virkelig ulykkelig nu,” siger Okello.

Mange flere bliver gravide

okello-leaner-palabek-uganda-photo-by-emmanuel-museruka-680x453.jpg

Hun er desværre blot en af mindst 13 skolepiger fra hendes nære lokalområde, der er blevet gravide, siden pandemien lukkede skolerne. Okello vil ikke fortælle, hvordan eller med hvem hun er blevet gravid, men ifølge Johnson Okwera, der er leder af Education for Life i Uganda, skyldes de mange teenagegraviditeter en kombination af flere ting.

”De fleste sker som et resultat af overgreb, nogle har blot været sammen med deres kærester og været uheldige. Alle har de manglet adgang til prævention og vejledning, fordi pandemien har skræmt folk fra at henvende sig på sundhedsklinikkerne. Sikkert er det, at ingen af disse piger har ønsket at blive gravide i så ung en alder,” siger Johnson Okwera.

En million risikerer at droppe ud

Det er ikke kun i Uganda, men over store dele af verden, at antallet af teenagegraviditeter er steget under pandemien. Organisationen World Vision anslår, at stigningen er på op imod 65 procent, og eftersom det mange steder ikke er tilladt eller muligt at gå i skole, når man er gravid eller har et barn, betyder det, at op mod en million piger måske ikke vil vende tilbage, når skolerne åbner igen.

”Det er en rystende udvikling, som kan få kæmpe konsekvenser for den unge generation af piger og kvinder, som nu er blevet sat ud af spillet om deres egen fremtid. Det understreger, hvor vigtigt det er at sikre børns ret til uddannelse også i forbindelse med kriser,” siger uddannelsesekspert i Oxfam Danmark, Kira Boe.

For udsatte børn og unge er skolen langt mere end et sted, hvor de kan lære at læse og skrive. Skolen betyder tryghed, håb og fællesskab, og for de mange børn, som har mistet deres forældre, er lærerne nogle af de få voksne, de kan læne sig op ad.

”Det er virkelig hårdt for dem, at skolen er lukket. Mine elever er dybt demoraliserede, og mange har helt mistet håbet,” siger lærer Jennifer Cynthia Akongo.
”Nogle af eleverne er endda vendt tilbage til Sydsudan, nu hvor skolen er lukket. Vi hørte forleden, at en af vores drenge er blevet dræbt. Det er utroligt trist,” siger hun.

Hun er overbevist om, at fortsat kontakt til skolen er afgørende for eleverne. Derfor tager hun og hendes kolleger hver dag kridt og kladdehæfter under armen og går ud for at undervise eleverne i deres hjem. ”Det er ikke optimalt, men vi gør vores bedste,” siger hun.

En af dem, der har fået besøg, er Okello. Faktisk har lærerne været ekstra opmærksomme på hende, fordi de ved, at hendes graviditet indebærer en stor risiko for, at hun vil opgive skolen. "Mine lærere har besøgt mig og hjulpet mig meget. De siger til mig, at det ikke behøver være verdens ende for mig. At jeg godt kan komme tilbage i skole. Det vil jeg virkelig gerne," siger Okello.

Okello er ikke pigens rigtige navn. Hendes identitet er skjult for at beskytte hende.