Forside / Nyheder / Kursus i politisk lederskab motiverer unge til at blive i Chaco-regionen i Bolivia
Artikel

Kursus i politisk lederskab motiverer unge til at blive i Chaco-regionen i Bolivia

18.03.2019

Af Mette Mølgaard

hermen-og-clever-maraguari-gennemfoert-politisk-traening-for-unge-i-charagua-i-bolivia-foto-mette-moelgaard-680x453.jpg
Foto : Mette Mølgaard

Kursus i politisk lederskab uddanner unge til at blive fremtidens ledere i det første oprindelige folks selvstyre i Bolivia. Det er helt afgørende, at de unge bliver, hvis guarani-folkets selvstyre skal overleve.

I Charagua er der ikke mange muligheder for unge, der ønsker sig en videregående uddannelse. Derfor bliver de nødt til at rejse ind til storbyerne, hvor størstedelen af dem bliver, og det er en trussel for selvstyret, som guarani-folket endelig opnåede i 2017 efter generationers undertrykkelse. Når de unge ikke vender tilbage til Chaco-regionen i det sydøstlige Bolivia, er det svært at skabe vækst og udvikling. Og hvis de unge ikke vender tilbage til Charagua, hvem skal så være fremtidens ledere i det nye selvstyre?

For at motivere de unge til at blive i Charagua, støtter Oxfam Danmark gennem den lokale samarbejdsorganisation CIPCA et projekt, der uddanner unge i at blive fremtidens ledere i selvstyret, så de ser muligheder i at blive i deres lokalsamfund og bidrage til at holde deres kultur i live.

De nye politiske ledere

De to brødre 16-årige Hermen og 20-årige Clever Maraguari har sammen med omkring 60 andre unge deltaget i CIPCAs kurser. De bor i El Espino med omkring 1.000 indbyggere. Som mange andre unge i Charagua regner de med at flytte til storbyen Santa Cruz fire timer væk for at læse videre. Hermen vil gerne læse sociologi, mens hans storebror drømmer om at blive neurolog. Modsat mange andre, er de dog overbevist om, at de vil vende tilbage.
”Det er umuligt for mig at glemme min jord, mit folk og min kultur. Jeg vil komme tilbage og være her til at tjene samfundet, landsbyen, hele mit folk,” siger 20-årige Clever.

Hermen og Clever har begge deltaget i det Oxfam Danmark-støttede lederskabskursus for unge i Charagua. Kurset opmuntrer de unge til at blive i Chaco-regionen og være med til at sikre det selvstyre, som deres folk i årtier har kæmpet hårdt for. De unge lærer om selvstyret og den nye lov. De lærer også om guarani-folkets fortid; om dengang deres forfædre blev holdt som slaver på herregårdene og ikke mindst om den lange og hårde kamp for frihed. De lærer om deres rettigheder som oprindeligt folk og bliver klar til at blive de næste ledere i selvstyret.

”Jeg har især lært at værdsætte min kultur meget mere. Og så har jeg lært, at vi unge også er en del af selvstyre-processen. Det er vigtigt, at vi får erfaring, så det i fremtiden ikke vil være svært for os at tage over,” siger Hermen.

Guaraní-folket har igennem historien været udsat for diskrimination. Nu har de fået rettigheder, så de selv kan administrere deres territorium. Hvis det ikke lykkes at skabe de rette muligheder for de unge, så de bliver i Charagua, så er risikoen, at guarani-kulturen går tabt og at folket mister de hårdt tilkæmpede rettigheder.

”Selvstyret har længe været en drøm. At leve på en jord uden slaveri og misbrug af jorden og skoven. Derfor interesserer vi os meget for de beslutninger, der træffes nu og skal træffes fremover,” siger Clever.

Fakta

  • Selvstyret i Charagua dækker 74.000 km2 med i alt 34.000 indbyggere, som alle hører under selvstyret.

  • 70 procent af dem tilhører guarani-folket, som lever et simpelt liv, men som ikke anser sig selv som fattige. Det bunder i en livsanskuelse, hvor det gode liv er et liv i harmoni med naturen.

  • Efter at have levet uden rettigheder i generationer opnåede guarani-folket selvstyre i 2017, som det første oprindelige folk i Bolivia.

  • Oxfam Danmark har i mange år støttet guarani-folkets kamp for frihed og mod fattigdom og diskrimination.