Forside / Nyheder / Når læsning, regning og salat går hånd i hånd
Artikel

Når læsning, regning og salat går hånd i hånd

09.01.2017

Marco er 16 år og dyrker grøntsager i skolens drivhus.
Marco er 16 år og dyrker grøntsager i skolens drivhus.

For de ludfattige indianske folk i Bolivias højland er det ikke nok at lære at læse og skrive. Børnene har også brug for praktiske færdigheder, der kan hjælpe familierne til et bedre liv her og nu

Med danske øjne ser drivhuset ikke ud af noget særligt. Men for 16-årige Marcos er det lidt af en revolution.

I det golde landskab i Bolivias højland, hvor han bor, vokser der normalt ikke andet end et par tørre græstoppe hist og her, som lamaerne kan gnave lidt af.

Så de grøntsager, Marcos har lært at dyrke i skolens drivhus og nu kan plante i en køkkenhave derhjemme, betyder alverden for ham og hans familie.

Bolivia er beboet af 36 indianske folk med hver deres kultur, traditioner og sprog. Det gør det til lidt af en udfordring at lave en plan for, hvad børnene skal lære i skolerne.

Derfor er Oxfam Danmark og vores partnere gået ind i arbejdet med – i samarbejde med myndighederne – at udvikle regionale og lokale læseplaner, så alle Bolivias børn kan få undervisning, der giver mening for dem på deres eget sprog.

Det sidste er langt fra en selvfølgelighed; i mange skoler rundt om i landet sidder der børn, der ikke forstår et kvæk af, hvad der bliver sagt.

Lokal tilpasning

En af grundtankerne med undervisningsplanen i det område, hvor Marcos bor, er, at børnene ud over at læse og regne også skal lære noget praktisk. Det bliver besluttet lokalt, hvad det skal være – i hans landsby er de blevet enige om, at grøntsagsdyrkning er en god idé.

I nabolandsbyerne lærer børnene at opdrætte kaniner eller fisk, sy eller arbejde med træ, alt efter hvad der giver mest mening lokalt. På den måde er skolerne med til at skabe konkret udvikling og fremgang, samtidig med at børnene får en boglig uddannelse.

Arbejdet med at lave undervisningsplaner for alle Bolivias oprindelige folk er stort. I år nåede vi op på 16 ud af 36 planer.