Forside / Nyheder / Slå med terningen og hjælp en børnesoldat i skole
Artikel

Slå med terningen og hjælp en børnesoldat i skole

06.04.2017

Af Malene Aadal Bo

Skolens gange var forvandlet til loppemarked, hvor eleverne solgte ting, de selv havde doneret. Pengene gik til at hjælpe sydsudanesiske børn i skole.
Skolens gange var forvandlet til loppemarked, hvor eleverne solgte ting, de selv havde doneret. Pengene gik til at hjælpe sydsudanesiske børn i skole.
Foto : Malene Aadal Bo

Det kræver ret mange terningeslag at stoppe børnearbejde i Sydsudan. Det måtte forældre til elever på Solvang Skole i Farum erkende, da de forleden var inviteret til store indsamlingsdag på skolen og blandt andet kunne prøve børnenes hjemmelavede brætspil. Vinderen var den, der hjalp et sydsudansk barn i skole.

Der er også brug for dig

Du kan også støtte elevernes indsamling, der skal hjælpe sydsudanske børn i skole.

Indbetal et valgfrit beløb via MobilePay til 30 73 33 73.

”Det kan være et barn, som arbejder i en guldmine. Eller som er børnesoldat. Så skal man først hjælpe dem ud af minen, uden at de bliver opdaget. Og så kan man risikere at trække et kort, hvor der står, at man er ved at hente vand men taber spanden, og så må man tre felter tilbage. Men det hele går ud på, at man skal have børnene i skole, så de kan få et bedre liv,” forklarer Mads Robin, der går i 5. klasse.

Det er også derfor, at skolen er fyldt med børn og voksne på en helt almindelig lørdag. For at støtte den indsamling, som elever over hele Danmark lige nu deltager i, og som via Oxfam Danmark skal hjælpe udsatte sydsudanske børn i skole.

”I spillebulen kan man prøve de spil, vi har lavet. Og så er der loppemarked, og vi sælger lodsedler. Og man kan tegne afrikanske dyr og spille lidt musik. Og så er der tesalon, hvor man kan købe kage og te,” forklarer Liva, der også går i 5. klasse, mens hun begejstret peger rundt i mylderet.

Hun og veninden Emilia er enige om, at det selvfølgelig godt kan være svært at hjælpe alle børn i Sydsudan, hvor der lige nu både er konflikt og hungersnød.

”Men vi vil gerne prøve at lave lidt om på, hvordan det er. At vi er her og kan få alt, hvad vi vil, mens børn i Sydsudan laver børnearbejde og ikke engang kan komme i skole, selv om de gerne vil.”

Børnene på Solvang Skole har læst om Sydsudan i Læseraketten, den læsebog,som Oxfam Danmark udgiver hvert år med støtte fra Danida. I år er anden gang, at skolen laver et stort event for at samle ind til at hjælpe børn i det land, som LæseRaketten handler om.

”Det har faktisk været noget af det sjoveste. At finde på alt det, vi skulle lave i dag og selv lave spil med alle mulige spørgsmål om Sydsudan,” siger Mads Robin.

Du kan også se Læseraketten eller hente Læseraketten som app