Forside / Partnerskaber / EU / Langsigtede løsninger for syriske flygtninge og internt fordrevne i Irak

Langsigtede løsninger for syriske flygtninge og internt fordrevne i Irak

Irak er præget af ustabilitet både politisk og socialt. Det forstærkes af internt fordrevne og tilstedeværelsen af flygtninge fra Syrien, Tyrkiet og Iran. Da disse flygtninge har ringe mulighed for at vende tilbage til deres hjemlande, skal der findes holdbare løsninger for at integrere dem i det irakiske samfund.

Under 10 % af de syriske flygtninge er officielt registreret hos den irakiske regering og der foreligger ikke nogen klar køreplan for at løse det problem. Uden officiel registrering i landet forbliver flygtninge marginaliserede og uden adgang til arbejdsmarkedet eller offentlige ydelser. Internt fordrevne i Irak har ofte ikke mulighed for at vende tilbage til deres hjem på grund af omfattende skader på deres boliger, manglende støtte fra staten samt begrænset adgang til offentlige ydelser og jobmuligheder.

Projektet

Oxfam i Irak vil støtte lokale civilsamfundsorganisationer med træning og rådgivning for at sætte dem i stand til at arbejde for holdbare løsninger for internt fordrevne og flygtninge i Irak ved hjælp af fortalerarbejde og dialog med politikerne. Gennem offentlige kampagner og forskning vil projektet også udbrede viden om det positive potentiale ved at integrere internt fordrevne og flygtninge samt de lokale behov.

Det er afgørende at sikre at de holdbare løsninger er tilpasset de specifikke behov blandt flygtningene og værtssamfundenes behov. Derfor vil disse grupper blive involveret lige fra starten af projektet. Holdbare løsninger kan for eksempel være beskyttelse sårbare grupper, sikring af adgang til offentlige ydelser samt lige adgang til jobs og ordentlige arbejdsforhold.

Støttet af Regional Development & Protection Program (RDPP) med 6.100.000 DKK

Land: Irak

Antonia, 29, in blue skirt (Cupolana) material given as part of Oxfam kit in June 2019.  Daughter Josephina*, 1, and son Pedro*, 4. Josephina is carried in a sling made from a Cupolana she was given by Oxfam.
Se flere EU-støttede projekter
Her kan du læse om de projekter, som EU og Oxfam Danmark arbejder på.
Se flere